2019. november 15. Péntek  ·  Eddigi látogatók: 1,609,104  ·  Online: 101
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Ismerjük meg hazánk madarait!
Nyomtatható változat!

A színpompás vadászmadár

A fácán
 

 

Rendszertani besorolása:

Rend: Tyúkalakúak (Galliformes)
Család: Fácánfélék (Phasianidae)
angol neve: Pheasant
német neve: Fasan
latin neve: Phasianus colchicus

Aligha akad olyan madárkedvelő, aki ne ismerné vagy ne látott volna fácánt. A legfontosabb hazai apróvad, díszmadárként a leggyakrabban tartott vadon élő tyúkféle. Őshonos vagy betelepített madár? Mindkét lehetőségnek vannak követői. Az talán biztosnak tűnik, hogy az ókori görögök révén jutott Európába, de a rómaiak révén terjedt el szélesen a kontinensen. Napjainkban hazánk szinte minden területén otthonos.

Elterjedése

A fácán őshazáját nehéz pontosan meghatározni. Politipikus faj, ami annyit jelent, hogy az áreán belül számos alfaja él. A faj Eurázsia szerte elterjedt, eddig 33 alfaját írták le. A hazánkba telepített alfajok közül a Ph. c. colchicus (közönséges fácán) a Kaukázus térségéből, a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger vidékéről származik. Latin nevének eredetét vélhetően egy folyóról kapta, amelynek térségéből írták le. Az örvös fácán (Ph. c. torquatus) alfaj Kelet-Kína területéről származik. A mongolfácán (Ph. c. mongolicus) őshazája Kazahsztán, ÉNy-Kína, a zöld (japán) vadászfácán Honshu-sziget (Japán), a formózai fácán (Ph. c. formosanus) Tajvanról származik. A Földön megismert 33 alfajt elterjedés alapján további 6 csoportba is osztják. A következőkben a nálunk leggyakrabban előforduló örvös fácánt jellemezzük.

 

A cikk további részeiben foglalkozik még:

 

A fácán leírásával és életmódjával.

 

 

A cikk színes fotókkal a Díszmadár Magazin 2011. évi 1. számában olvasható teljes terjedelmében.

 

Ha szeretné a magazin mostani számát megrendelni, vagy a továbbiakat előfizetni kattintson ide a megrendeléshez. Írja meg melyik számtól kezdve kéri a lapot és befizetési csekkel postázzuk címére

 

 

Szöveg és fotók:
Dr. Juhász Lajos
Debreceni Egyetem, MÉK
Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu