2019. november 15. Péntek  ·  Eddigi látogatók: 1,609,065  ·  Online: 100
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Tapasztalataim az Erckel frankolin tartása, tenyésztése során
Nyomtatható változat!

.

Az Erckel frankolin egyike a legnagyobb testű frankolinoknak, a kakasok testtömege az 1 kg-ot is meghaladja, a tyúkok kicsit kisebbek. Egyszerű színezetű, nem túl feltűnő, de szép mintázatú madár. Csőre fekete. Fejtetője gesztenyebarna, a homlok és a szemek környéke fekete, szivárványhártyája barna. A toroktájék fehér, a begytájék és a madár hasa szürke alapon barnán pettyezett. Felülnézetben sötétebb színű, szürkésbarna alapon rozsdavörös csíkozású. Lábai sárgák, rajtuk a kakasokon az ivarérésig 2 nagyméretű sarkantyú fejlődik ki, ez a tyúkon hiányzik. A kakasok kicsit nagyobbak, más különbség nincs a két ivar között. A fiatalok színezete hasonló, csak tompább. Egy alfaja ismert Szudánban, ez világosabb a törzsalaknál. Etiópia és Szudán hegyvidéki területein él, füves-bozótos lejtőkön, gyakran meglátogatja a szomszédos mezőgazdasági területeket, és ott a kihulló gabonamagvakat fogyasztja. Táplálékát a magvak mellett zöldfélék, rügyek, gyümölcsök, rovarok alkotják.
Nem szívesen repül, ha megzavarják, hegynek felfelé futva próbál a bokrok közt menedéket keresni. Élőhelyén még nem ritka madár, de állománya folyamatosan fogyatkozik, főleg az erdőirtások miatt.
 

....

 

A cikk színes fotókkal a Díszmadár Magazin 2011. évi 1. számában olvasható teljes terjedelmében.

 

Ha szeretné a magazin mostani számát megrendelni, vagy a továbbiakat előfizetni kattintson ide a megrendeléshez. Írja meg melyik számtól kezdve kéri a lapot és befizetési csekkel postázzuk címére

 

Dr. Dankó István
http://web.t-online.hu/profidog/

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu