2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,577,637  ·  Online: 88
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Távoli tájak madarai. Egy érceshangú énekes. A pápaszemes bülbül
Nyomtatható változat!

.

Mért nem jön a Szondi két dalnoka,mért?
Bülbül-szavú rózsák két mennyei bokra?
Hadd fűzne dalokból gyöngysorba füzért,
Odaillőt egy huri nyakra!'
(Arany János: Szondi két apródja)


Kis-Ázsia vagy a Közel-Kelet országaiban járva, a települések parkjaiban, kertjeiben gyakorta felfigyelhetünk egy különösen hangos, ércesen zengő madárhangra. Olyanra, ami egykor Arany Jánost is megihlette szomorú versében. A hang forrása leggyakrabban a pápaszemes bülbül, egy örökmozgó madár, amely hímjének a hangja – főként a szaporodási időben – betölti a környéket.
A bülbülfélék családjába csaknem 120 madárfaj tartozik. Általában a melegebb területek madarai, Afrika, Ázsia, Fülöp-szigetek, DK-Ázsia szigetei jelentik a család fajainak fő áreáját. Európához legközelebb két faj fordul elő, az Észak-Afrikában jellemző barna bülbül és cikkünkben bemutatásra kerülő pápaszemes bülbül.

 

Elterjedése

A pápaszemes bülbül Törökország területén, valamint Észak-Afrikában (Egyiptom), a Közel-Keleten (Izrael, Jordánia, Libanon, Szíria, Jemen, Omán) és az Arab-félszigeten (Szaúd-Arábia) honos. Élőhelyén általában állandó madár, de kóborlása során akár távolabb is eljuthat.
 

Leírása

Testnagysága kb. 18-20 centiméter, szárnyfesztávolsága 26-31 centiméter, testtömege 31-43 gramm. A hazánkban előforduló madarainkkal összehasonlítva a nálunk téli vendégnek számító szőlőrigóval közel azonos nagyságú. A feje csaknem teljesen fekete, a szemei körül jól látható a fehér szemgyűrű. Innen adódik az angol neve is (fehér pápaszemes bülbül). Másik biztos ismertető jegye az alsó farokfedő tollainak jól látható sárga színe (német neve: sárgafarú bülbül). Csőre hosszú, lefelé enyhén ívelt. A testtollak barnás, zöldes árnyalatúak a háton és szürkés barnák a hasoldalon. A torok sötétebb, már inkább a csaknem fekete fejtollakra hasonlít. A farok hoszszú. Az egész madár karcsú, nyúlánk összehatást kelt a megfigyelőben. A közeli rokona, a barna bülbül (Pycnonotus barbatus) áreája Egyiptomban átfed, itt a két faj együttesen is előfordul. A barna bülbül azonban sokkal színtelenebb, a farok alatti tollai fehérek, a test barnás-szürkés, a fejen az arcoldal sötét, de a szem körül nincs szemgyűrű.

 

Életmódja

A pápaszemes bülbül élőhelyén általában állandó madár. Főként olyan területeken fordul elő, ahol a hőmérséklet kiegyenlített, azaz kerüli a magasabb régiók már zordabb klímájú területeit. Igen jellemző a tengerparti régiók fás ligeteiben, gyümölcs ültetvényeiben (pl.: citrusfélék). Rendszeresen előfordul a lakott területek parkjaiban, kertjeiben, ahol zajos csoportjai könnyen észrevehetők. Egy örökké mozgékony madárról van szó, amelyik az egyik pillanatban még valamilyen kiugró ágvégen énekel, később pedig fajtársát üldözi egy magas fa lombkoronájában. Ezekhez csatlakozik még a környék néhány más madara, és kialakul egy egymással hangosan perlekedő gyülekezet. Aztán, mintha mi se történt volna, lecsillapodnak az indulatok majd kezdődik minden előröl. Az emberrel szemben nem túl bizalmas, közelre ritkán enged, noha a teljesen urbanizált területeken egészen otthonosan mozog.
A fészek szabályos csésze, amit vékony gallyakból, fűszálakból, levelekből épít és mohával, finom kéreg szálacskákkal bélel. A költési időben párban jár, a hímek erősen őrzik a territóriumaikat, ekkor még inkább agresszívek a betolakodó fajtársakkal szemben. Ebben az időben a pár mindig együtt mozog. A teljes fészekalj 4-5 tojás. A táplálékát gyümölcsök, rovarok, rügyek, puhább magvak jelentik. A hímek rendszeresen énekelnek. Az énekhang éles, messze hangzó. Főként hajnalban ébredhetünk a bülbülök korai szavára, de az alkonyati időben is hallhatjuk a dallamos strófákat. Napközben leginkább az egytagú hívóhangját hallatja.
Ha pápaszemes bülbült szeretnénk biztosan megfigyelni, akkor a Földközi-tenger törökországi partvidéke ajánlható. Az egymásba érő szállodasorok parkjaiban, kisebb falvak kertjeiben egyaránt jellemző faj. Épületek tetején, kerítéseken, a fákon, kisebb bokrokon vagy éppen a magasabb kórókon egyaránt szem elé kerülhet. Ha másként nem, akkor a hangja árulja el jelenlétét. Érdemes egy esetleges üdülőprogramot némi madarászattal kiegészíteni, a bülbülökben biztosan nem csalódunk!

 

Szöveg és fotók:
Dr. Juhász Lajos
Debreceni Egyetem, MÉK
Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu