Élelmiszerek, melyeket tilos adni papagájnak: Avokádó (és a belőle készült guacamole), csokoládé, kakaó. alkohol, barackmag, őszibarackmag, szilvamag, aszalt szilva, rebarbaralevél (a szárát ehetik), cherimoya gyümölcs (más néven pudingalma) magja, a burgonya és a paradicsom növény levele és szára, a túlságosan sós burgonyás és paradicsomos ételek (pl. chpis), cukor, zsír, koffein, mesterséges színező- és ízesítőszerek, tartósítószerek és más vegyszerek. Ugyanilyen veszélyesek a penészes ételek és a (sületlen) vagy nyers húsok. Minden papagájeleségnek olyan frissnek és tisztának kell lennie, mintha csecsemőknek adnánk.
A konyha különösen veszélyes a papagájok számára, főleg ha éppen főzünk. A nyílt láng, a forró tűzhelylap, a nyitott edények (forró vagy fagyos ételekkel) ugyanolyan veszélyesek lehetnek a papagájok számára, mint a dohányzás vagy más toxikus füst.
A mosogatógép gőze és párája megölheti a madarat. Pl. ha egy műanyag edény a száradás alatt mérgező gázt bocsájt ki. A mosogatógép mosószerei olyan vegyszereket tartalmaznak, amiket a mosó- és szárítóciklus alatt elpárologtatnak a levegőben. Ezért és az alábbi okok miatt papagájokat tilos konyhában tartani.
..... A cikk teljes terjedelmében a Díszmadár Magazin 2012. évi 2. számában olvasható.
Írta: Carolyn Swicegood
Fordította: Hunyadi Katalin
Fotók: Tóth Tamás |