2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,577,811  ·  Online: 54
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Fenyőpapagáj Psittacula derbiana (Fraser)
Nyomtatható változat!

Leírása: hossza 50 cm, alapszíne zöld, homloka, kantárja és alsó pofatájéka fekete, a fejtető világoskékkel átszőtt, szemének környéke kékeszöld, a fej többi része violakék, hasi felülete levendulakék, a combján és a kloáka környékén lévő tollak kék szegélyekkel díszítettek. Szárnya 22 cm hosszú, a középső szárnyfedők halványabbak, az alsó szárnyfedők levendulakékek. A farka 22-26 cm hosszú, a két középső toll kék, a bázisánál zöldes árnyalattal, a külső tollak zöld színűek keskeny, kék szegéllyel, az alsó felület fűzöld. Írisze sárgásfehér, csőre 2-3,5 cm hosszú, felső kávája vörös, sárga csúccsal, az alsó fekete, a lába szürke.
A tojó feje tetején a kékes árnyalat hiányzik, fülfedőin barnásvörös szalag látható, csőrének mindkét kávája fekete.

A fiatalok feje zöld, színeik halványabbak, a nagyon fiatal példányok csőre narancsvörös, a hím fiókák feje teteje már ekkor kissé kékes árnyalatú, 2 éves korukban színesednek ki.

Élőhelye: Assam Tibethez közel lévő, északkeleti része, Délkelet-Tibet, a 90. szélességi foktól nyugatra, a Csang-Po völgy, Nyugat-Szecsuan és Észak-kelet-Yunnan.

Alfaja nincs.

Életmódja: magas-hegyvidéki (1500-4000 m között) kevert - tölgyes-fenyves és Rhododendron-erdőségekben fordul elő 20-50 főnyi csapatokban. Meglehetősen lármás, kitűnően repülő madár.

Tápláléka: magvak, gyümölcsök, bogyók, rügyek; időnként csapatostul lepik el a gabonatáblákat, kukoricásokat és gyümölcsösöket. Nyári hónapokban, faüregekben költ - e célra a nyárfát kedveli a legjobban; a fészekalja 2-3 tojás, ezek méretei: 36x27,5 mm, költéséről időadataink nincsenek.

Tenyésztése: eddig csak ritkán sikerült költésre bírni - első ízben a kaliforniai Dr. Leon Petrik járt sikerrel, 1930-ban. Bedford hercege 1930-ban adatokat közölt a fenyőpapagáj párzási szertartásáról: "a hím jobbra-balra lóbálja a fejét, majd egyik szemét az ég felé emelve, csőrével feni az ülőfáját, ezt követőleg hol az egyik, hol a másik lábával rááll a tojó hátára, szabadon maradt lábával annak tarkóját vakargatva". A kotlási idő fogságban 28-31 nap, a kirepülési idő 7 hétre tehető.

Dr. Romhányi Attila (Budapest)
Fotók: Kovács Géza

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu