2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,577,873  ·  Online: 65
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Álarcos amandina Poephila personata
Nyomtatható változat!

Német neve: Masken amadine.
Angol neve: Masked Finch

Leírása: Hossza 14 cm. A hím homlokcsíkja keskeny, az elülső arc, az áll és a farok fekete. A farok elől fekete, a test két oldalán fekete csík van, a farok többi része fehér. A test többi része vörösesbarna. A fej színe a létező két alfaj szerint változó.

A personátánál borvörös-barna, a lencolisnál fehér. Természetes előfordulási helye É-Ausztráliában, Derbytől a York félszigetig. A fehérfülű (fejű) alfaj ÉNy-Queenslban és a York félsziget északi részén él.

Életmódja: A legbarátságosabb díszpintyek egyike. Előfordulási helyén egész évben csapatokban él, csak a tenyészidőszakban válnak párokká. Előszeretettel tartózkodnak a földön, ahol érett és félérett magvak után kutatnak. Az esős évszakban költ. Fészkét fákra, bokrokra, néha a földön készíti el, amelyben mindkét egyed kiveszi részét.

Tartásuk: Kedveli a 20-25 oC-os meleget és a 60-70%-os páratartalmat. Eleven, szívesen mozgó madarak és meghálálják a nagy mozgásteret. Könnyen szaporíthatók kalitkában és volierben egyaránt. Jobb tenyésztési eredményt érhetünk el, ha a madaraknak alkalmuk van a természetes párválasztásra.

Táplálásuk: Szívesen fogyaszt mindenféle kölest, fénymagot, fürtös kölest és csíráztatott magvakat. Igényli a rendszeres zöldeleség (tyúkhúr, saláta, spenót) etetését is.

Fiókanevelés időszakában szükséges lágyeleség etetése is. Kedveli a lisztkukacot, hangyabábot, más rovareleséget is, de ezek etetésével mértékletesen kell bánnunk.

Nagyon fontos a folyamatos ásványi anyag, nyomelem és vitaminok biztosítása is!

Tenyésztése: A költés idején madaraink ijedőssé válnak, ezért nagyobb nyugalmat kell biztosítani számukra. A fészekalj 4-6 fehér tojásból áll, amelyek 14-16 nap alatt kelnek ki. Bár mindkét nem részt vesz a kotlásban, a nagyobb részt a tojó végzi.

A kikelt fiókákat mindkét szülő eteti és kb. 21 napos korukban hagyják el a fészekodút. A kirepült fiókák - hasonlóan a többi fűpintyfajhoz - még hosszú ideig (kb. 3-4 hét) igénylik a szülői gondoskodást, amíg önálló életre abszolút képesek lesznek.

A fiókák csőre kb. 2 hónapos korig fekete és csak ezidő után lesz - szüleikhez hasonlóan - sárga.

Müller Nándor (Ceglédbercel)
Fotó: Kovács Géza

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu