2019. október 14. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 1,577,089  ·  Online: 61
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Timor-szigeti papagájamandina (Forbes)
Nyomtatható változat!

Német neve: Forhes PA. Blaugrüne PA.
Angol neve: Timor Parrot-Fiuch Three-coloured Parrot-Fiuch

Előfordulása: Természetes körülmények között, az indonéziai szigetvilág Timor, Wetar, Damar, Bahar szigetein él.

Előfordulási helyén, az 1400 m-ig húzódó eukaliptuszokkal, bambuszokkal, kókuszpálmákkal borított erdőségekben apró félérett magvakkal és repülő rovarokkal táplálkozik.

A legszínpompásabb egzóták egyike.

Bár az 1950-es években már fellelhetők voltak Európában néhány tenyésztőnél, érdemleges eredményeket csak 1990-ben tudtak felmutatni holland tenyésztők. Azóta már több országban, így hazánkban is sikerrel tenyésztett madár.

Jellemzői: 10 cm nagyságú, gyönyörű egzóta. Nagy mozgásigényű, szinte állandóan mozgásban lévő madár. Kissé ijedős, de nyugodt körülmények között tartva, megfelelő mozgásteret biztosítva, rövid időn belül bizalmas lesz. Szeret fürödni. A hőmérsékletre nem különösebben igényes, de 20-22 oC-on és 60 % páratartalom mellett igazán jól érzi magát és szaporítható.
Táplálása: Magevő madár lévén előszeretettel fogyaszt minden apró magvat (köles, fénymag, muhar, csumíz, stb.). Táplálásánál vigyáznunk kell arra, hogy madaraink hajlamosak az elhízásra, amely a tenyésztés kárára mehet. A mageleségen túl kedveli a zöldeleséget (saláta, spenót, tyúkhúr) és könnyen rászoktatható néhány gyümölcsre is (alma, banán, szőlő).
Állandóan biztosítanunk kell madarainknak ásványi anyagot és nyomelemet. Ha táplálékuk egysíkú, folyamatosan kell gondoskodnunk a megfelelő vitamin ellátásról.

Tartása: Az egy-páros tartásuk ajánlott. Ugyanis gyakorta előfordul (több pár esetében) torzsalkodás, fészekdúlás. Ugyanakkor nagyméretű röpdében, megfelelő búvóhelyek kialakításával, csoportos tartás esetében is remélhető eredmény.

Szaporításuk: Kb. 10 hónapos korukban érdemes tenyésztésbe fogni. A fészekodú felhelyezését követően mindkét egyed szorgalmasan építi fészkét, amely gyakran mestermű (boltíves, beborított, kis bebúvó nyílással).

A 4-6 fehér tojást szorgalmasan ülik és 14 nap után kelnek ki a fiókáik. A fiókák kb. 20-21 napos korban elhagyják fészküket és kb. 3 hét után már önállóan táplálkoznak. A fiókák csőre 3 hónapos korukra feketedik be. Ajánlatos a fiókákat elválasztani, mert a hím gyakran zavarja, bántja az önálló életre képes fiókákat.

Müller Nándor (Ceglédbercel)
Fotó: Kovács Géza

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu