2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,577,875  ·  Online: 69
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Vörös sapkás papagáj
Nyomtatható változat!

Purpureicephalus spurius (Kuhl) - Rotkappensittich - Red-capped parrot

Leírás: hossza 36 cm, homloka, feje teteje és tarkójának jelentős része karmazsinvörös, a szeme körüli apró tollacskák zöld színűek, pofatájéka és nyaka sárga, enyhén zöldes árnyalattal. Háti felülete zöld, farcsíkja és felső farkfedői sárgászöldek, begye és hasa violakék, fartájéka, alsó farkfedői és a lágyéka vörös, zöld nyomokkal. A szárnya 16 cm hosszú, az evezők külső zászlói és az alsó szárnyfedők kékek, farka 18-21 cm hosszú, a középső tollak kékeszöldek, a külsők kékek, fehér csúccsal, az alsó felület kék. Írisze sötétbarna, csőre 2,2 cm hosszú, szürkés, két kávája között hézag látható, lába barnás. A tojó színei haloványabbak, feje tetején számos zöld toll is látható, alsó farkfedőin és lágyékán jóval több a zöld, begye és hasa zöldeskék, a szárnyszalag apró pöttyök alakjában fellelhető.

A fiatalok feje teteje sötétzöld, homlokcsíkjuk violakék, begyük és hasuk cinóberbarna, alsó farkfedőik és lágyékuk javarészt zöld, szárnyszalagjuk jól látható. A kiszínesedés kb. 5 hónapos korban kezdődik és 14-16 hónapos korig tart.

Élőhelye: DNy-Ausztrália, Pert környéke és a Moor folyótól délre.

Alfaja nincs.

Életmódja: a marri-Eucalyptus (E. calophylla) - erdők, és az azokat övező megművelt területek madara, lehetőleg víz közelében tartózkodik, párban vagy kisebb csoportokban látogatja a parkokat, kerteket. Röpte gyors, kissé hullámzó, időnként siklórepüléssel váltva.

Tápláléka: magvak, gyümölcsök, rovarok, nektár és pollen. Repülés közben kéttagú reszelős hangot hallat. Párzáskor a Platycercusokra oly jellemző fark-"rezegtetés" elmarad. Őszi hónapokban, faüregekben költ, a fészekalja 4-7 tojás, ezek méretei: 26x22,5 mm, kotlási idő 20 nap, kirepülési idő 5 hét, a fiókák néhány hónapig családi kötelékben maradnak.

Tartása: tágas voliert igényel, fagymentes helyen átteleltethető, nagyon szeret fürödni, rágcsálni.

Tenyésztése: első sikeres költetése Asthley és Fasey nevéhez fűződik (1909). - A tojó és a fiókák fészek-kontrollra igen érzékenyek, ajánlott odú méretei: 20x20x70 cm, röpnyílás: 7 cm. Az odút célszerű ferdén elhelyezni. A fiókák a kirepülés után kb. 50 napra nyerik el önállóságukat, 14 hónapos korukra színesednek ki.

Dr. Romhányi Attila (Budapest)

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu