2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,577,873  ·  Online: 63
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Ismerjük meg hazánk madarait!
Nyomtatható változat!

Halfogó világpolgár
A halászsas

Az utóbbi hónapokban vízimadarakat mutattunk be a magazin Olvasóinak. Sorozatunkat folytatjuk, hiszen az alábbiakban ismét tipikus vízközelben élő madár kerül a Díszmadár Magazin oldalaira.
Az eddigiekkel szemben egy ragadozómadár a mostani írásunk alanya, amelynek szinte kizárólagos tápláléka a hal!
„Első pillantásra felismertem. Sötét hátáról, hófehér alsótestéről, főképpen pedig kecsesen könnyed, sirályéra emlékeztető röptéről. A kéklábú halászsast. A régi magyarok büszke ráróját!“
Ezeket a sorokat Széchenyi Zsigmond, az egyik legigazabb vadászíró vetette papírra a vadászéletének hitvallását különleges hangvétellel bemutató „Ünnepnapok“ című könyvében. Ő kőröshegyi birtokán lévő halastavon egy hétig figyelt egy példányt, amíg rászánta magát annak elejtésére, hiszen abban az időben ez madarat még nem védte törvényi szabályozás.

Elterjedése

A halászsas egy igazi világpolgár, kozmopolita elterjedésű politipikus madár. Széles áreáján belül 4 alfaja ismert. Európától egészen a Távol-Keletig, a Japán-szigetekig előfordul. Ugyanúgy otthonos Észak-Amerikában, a Karib térségben, sőt Ausztráliában is. Vonulásakor Afrika középső régiójáig is eljut. Egykor Európában jelentősebb egyedszámban fordult elő, az utóbbi évtizedekben állománya csökkent, majd elsősorban a skandináv területeken kissé növekszik. Egyes észak-amerikai élőhelyeken, az atlanti partvidék kisebb tengeröblei mentén – alkalmazkodva az emberi környezethez – viszonylag gyakori madárnak számít, akár mesterséges fészekkereten is megtelepedve. Kontinensünkön mintegy 8-10 000 fészkelő párra becsülik az állományát, sajnálatos, hogy hazánkban ez a szép madár csaknem 100 éve már nem tartozik a költő madaraink sorába.

...

....

 

Szöveg és fotók:
Dr. Juhász Lajos
Debreceni Egyetem, MÉK
Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu