2019. június 27. Csütörtök  ·  Eddigi látogatók: 1,465,618  ·  Online: 99
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
A zöldarcú amazonpapagáj
Nyomtatható változat!

Amazona viridigenalis

Régi vágyam teljesült a tavalyi év végén, amikor is sikerült 2 pár zöldarcú amazonpapagáj fiatalt beszereznünk, a fiatal madarak holland, illetve olasz tenyésztőktől kerültek röpdéinkbe.
Mivel hideg időben kerültek hozzánk, a telet a fűtött belső térben, közös röpdében töltötték. A holland madarak eléggé ijedősek voltak eleinte, az olasz ellenben nagyon bizalmas, és ezt a viselkedést lassanként a többiek is átvették. A tavaszi jó idő beköszöntével egy nagyméretű közös külső röpdébe költöztek, amit jelenleg két fiatal kékkoronás amazonnal /A. ventralis/, valamint az idei fiatal galambbegyű amazonokkal /A. vinacea/ és piroskantáros amazonokkal /A. autumnalis/ osztanak meg. Ebben a társaságban egyértelműen ők a domináns viselkedésű madarak.
A kisebb méretű amazonok közé tartozik, hossza kb. 33 cm. Alapszíne zöld, begytájéka és hasa sárgás árnyalatú. Minden egyes zöld toll sötétebben szegélyezett, kivéve az arctájéki tollait, ezek egységes zöldek. Homlok- és fejtetőtájéka élénkvörös színű. Tarkótájékának két oldala ibolyakék. Szárnytükre vörös színű. Szeme körül szürkésfehér gyűrű látható, szivárványhártyája narancssárga. Csőre szaruszínű, lábai palaszürkék. Az első éves fiatalok halványabbak és tompább színűek, mint az ivarérett példányok.
Élőhelye Mexikó északkeleti partvidéke. Itt meglehetősen ritka madár, megfogyatkozásának oka elsősorban élőhelyének pusztítása, ezen kívül jelentős az illegális kereskedelme is. Egykori élőhelyének nagy területéről már teljesen eltűnt. Floridában fogságból szökött példányokból stabil, rendszeresen szaporodó populáció jött létre.
A folyók menti galériaerdőket, az erdők szélét és a facsoportokkal tarkított nyílt területeket kedveli a nedves, síkvidéki területeken, kb. 1000 m-es magasságig fordul elő. Rendszeresen meglátogatja a művelt területeket, ahol károkat okozhat. Párokban vagy kis csapatokban él, néha a piroskantáros amazonnal /A. autumnalis/ és a sárgafejű amazonokkal /A. o. oratrix/ alkot közös csapatokat. Óvatos madár. Különösen reggel az élelemkeresés, és este az alvóhelyre telepedés idején hangosak. Röpte gyors és fordulékony, amire szüksége is van, mivel gyakran megtámadja egy helybéli ragadozó madárfaj /Spizeatus ornatus/.
Tápláléka gyümölcsök, magvak, bogyók, rügyek, virágok, kedveli a félérett kukoricát.
Tenyésszezonja élőhelyén márciustól júliusig tart, magas fák harkályok által vájt odvaiban szeret fészkelni.
Fogságban nagyon élénk viselkedésű, különösen reggel és este hangos, valamint az eső közeledtével. Már jóval az eső előtt a röpde tetején fel-alá sétálnak kiterjesztett szárnyakkal, és kiabálnak. Erőteljes, ellenálló madarak, nagy mozgásigényük miatt lehetőleg tágas röpdében helyezzük el. A röpde anyaga fém legyen, ha nem kívánunk kellemetlen meglepetéseket. Nagyon szeret rágni, ezért rendszeresen adjunk neki friss faágakat, szereti rágcsálni a csöves kukoricát és a tányéros napraforgót. Fogságban alaptakarmányát magvak képezik, napraforgó, szeklice, zab, kevés búza, kölesek, cirok, stb. Szereti a fenyőmagot és a bükkfa makkját. Sokféle gyümölcsöt és zöldeleséget fogyasztanak nálunk, alma, sütőtök, madárberkenye, bodzabogyó, dinnye tartozik a kedvenceik közé. Ezekből amit lehet, feldobálunk a röpde tetejére, jó elfoglaltságot jelent nekik, amíg nagy ügyességgel megszerzik maguknak.
Tenyésztéshez a párokat egyedül célszerű elhelyezni, mert ilyenkor a többi madárral szemben agresszívek, gyakran még a tenyésztővel szemben is támadólag lépnek fel. Általában 2-3 tojásból áll a fészekalj, a tojó 3 naponként rakja le őket. Költési idő kb. 26 nap, a fiókák kb. 2,5 hónapig maradnak a fészekben. Fészekodúnak természetes fatörzs vagy 30x30x60cm-es deszkaodú alkalmas kb. 8 cm-es bebújónyílással. A fiókák felneveléséhez csíráztatott magvak és fehérjedús lágyeleség szükséges. Ez utóbbi lehet gyári keverék vagy főtt tojásból, reszelt répából, túróból, búzacsírából, ásványi anyagokból és vitaminokból összeállított házi készítmény. A madár a CITES 1. kategóriájába vagy az EU meghatározás szerint az A mellékletbe tartozik.

Dr. Dankó István

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu