2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,577,610  ·  Online: 52
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
A háromszínű papagájamandina
Nyomtatható változat!

Német neve: Dreifarhige Papageiamadine

Angol neve: Blue-faceó Parrot Fiuch. Green backed Parrot Fiuch
Three coloured Parrot Fiuch

Leírása: Őshazája Celebesz, Molukki-szigetek, Új-Guinea, Mikronézia, Slamon-szigetek, Új-Hebridák, Bauks-szigetek.

Nagymozgású, eleven, örökmozgó egzóta, amely inkább röpdében mint kalitkában érzi jól magát.

12-13 cm nagyságú, a nemek nagyon hasonlítanak egymásra. A homlok és a fejoldalak kobaltkék színűek, a kantár fekete, a farcsík hátulsó része és a felső farokfedők vörösek. A belső karevezők zöldek, a többiek feketés színűek zöldes szegéllyel. A faroktollak barnásfeketék vöröses árnyalattal. A test többi része zöld felül sötétebb árnyalattal. A szem sötétbarna, a láb barna, a csőr fekete. A tojó színe mattabb és a fején a kék szín kevesebb.

Tartásuk: Miután madaraink nagy vitalitásúak, szükségszerű minél nagyobb hely biztosítása. A legjobban olyan röpdékben érzik jól magukat, ahol találnak rejtett zugokat. A hőmérséklet iránt nem különösebben érzékenyek, így aztán 18oC fölötti hőmérsékleten könnyen tarthatók.

Tágas röpdében több pár is tartható együtt, illetve más egzótákkal is békésen megfér. Szívesen és gyakran fürdenek.

Táplálásuk: Igénytelen, nem válogatós fajta, amely szívesen elfogyaszt mindenféle apróbb magvakat, így fénymagot, kölesféléket, rovareleséget, zöldeleséget és könnyen rászoktathatók a gyümölcsök fogyasztására is (alma, szőlő, narancs).

Nagy mozgásuk következtében igénylik a tápanyagdús táplálást. Ezért jót teszünk madarainkkal, ha a tenyészidőn kívül is hetenként 2-3 alkalommal biztosítunk részükre lágyeleséget is.

Fontos a folyamatos multivitamin, ásványi anyag, és nyomelem biztosítása is!

Tenyésztésük: A tenyésztés megkezdése előtt fontos tudni, hogy csak tenyészérett (kb.: 10 hónapos) madarakat szabad tenyésztésbe fogni. Főként igaz ez a tojókra!

Bár madaraink békés természetűek, a hímeknek van egy rossz tulajdonságuk. Nevezetesen az, hogy a tenyésztésbe fogott hímek nagy vehemenciával űzik párjukat és egy kellőképpen még nem érett (fiatal) tojót képesek agyonhajszolni. Ezért is szükséges röpdéjükben rejtett zugokat kialakítani, hogy szükség esetén a tojók el tudjanak rejtőzni.
A párzást követően a tojó 4-6 fehér tojást tojik. Jó költő madarakhoz méltóan mindkét szülő - felváltva - kotlik és tojásaikat 12-14 nap múlva eredményesen ki is költik.

A kikelt fiókákat lelkiismeretesen táplálják és a fiókák 3 hét után elhagyják fészküket. A kirepülés után még további 3 hétig igénylik szüleik gondoskodását, bár a fiókák szemlátomást napról-napra önállóbbak.
Az önállóvá vált fiókákat nem szükséges szüleiktől elválasztani, mert a család együtt maradása esetén is hozzálátnak a szülőmadarak a második fészekalj költéséhez.

Müller Nándor (Ceglédbercel)

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu