2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,577,817  ·  Online: 84
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Kongó papagáj (Poicephalus gulielmi)
Nyomtatható változat!

Angol neve: Jardine's Parrot
Német neve: Kongopapagei

Leírása:
Alapszíne zöld, a homloka, a szárnyorma és a combok narancsvörös színűek, kantára, álla és a fültájék sötétbarna. A has színe egyedenként eltérő, de többnyire kékes-zöld árnyalatú, háti tollai barnás-feketék, világoszöld szegéllyel. A szárnyfedőtollak barnás-feketék, a másodrendű evezők feketés árnyalatúak, széles zöld szegéllyel, a farka 8 cm, barnás-fekete színű. Írisze narancsvörös, szeme körül fehér gyűrű látható, a felső csőrkáva szaruszínű, az alsó feketés, a lábak sötétszürkék.
A tojó hasonló a hímhez, de a színei lényegesen halványabbak és az írisze barnább színű. A fiatal madarakról hiányzik a homlok, a combok és a szárnyszélek narancsvörös színezete, a tollvégek zöld szegélye keskenyebb.

Hossza: 28 cm.
Élőhelye: Dél-Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Észak- és Kelet Angola, Észak-Kenya.

Három alfaja van: Reichenow Kongó papagáj (Poicephalus g. massaicus). Hasonlít az alapfajhoz, de a zöld színezet halványabb, sokkal kevesebb a narancsvörös szín a homlokán, sok egyed fején több apró vörös folt látható elszórtan. A szárnyak színe erős sötétzöld, világosabb szegéllyel, a hasról hiányzik a kékes szín, a hát tollazatán sokkal szélesebb a zöld szegély. Hossza: 28 cm. Élőhelye: Észak-Tanzánia felvidéke és Dél-Kenya.
Neumann Kongó papagáj (Poicephalus g. fantiensis). Hasonlít az alapfajra, de a színezete egészen halvány, fakózöld. A homlok narancsvörös színe szinte teljesen hiányzik, a szárnyhajlaton és a combokon a narancsvörös szín csak foltokban látható. A hát és a szárnyak szegélye keskeny halványzöld színű, az írisze egészen sötétbarna, termete valamivel kisebb mint az előbbi fajoké. Hossza: 26 cm. Élőhelye: Libéria és Kamerun keleti része.

Előfordulása: tágas erdőkben, esőerdőkben 3500 méter magasságban is megfigyelték már. Gyakran látogatják a másodlagos növényzetet és a kávéültetvényeket szegélyező magas, árnyékos fákat.

Életmód: a költési időszakon kívül párban és kisebb - valamivel több, mint tíz madárból álló - csoportokban él, csak bőséges tápláléklelőhelyek közelében látható nagyobb csapatokban. Jól megfigyelhetők, amikor a pihenőhelyül szolgáló fákra, vagy fákról repülnek. Repülés közben zajosak, feltűnőek, csak táplálkozás közben csendesek, általában félénkek és óvatosak, alkalmanként 50-60 km-t is megtesznek a táplálékért. A pihenőhelyüket főleg virradat előtt hagyják el és több mint 60 egyedből álló csoportokban térnek vissza, sebesen és összehangoltan repülnek, hangos rikoltozással hívják egymást.

Természetes tápláléka: magvak, dió, bogyók, gyümölcsök (olívabogyó, pálmatermés, citrusfélék), virágok és rovarok.

Költési szokásai: Kenyában a költési időszak júniustól és szeptembertől novemberig tart, Tanzániában novembertől márciusig. Magas fákon fészkelnek, átlagban 9 m magasan. A régi elhagyott fészeküregeket is használják, az üregek 0,6-2,4 m mélyek.

Viselkedési szokásai: csendes papagáj, hangja ritkán hallható, aktív, mozgékony. Az újonnan importált madarak az első hetekben érzékenyek és nagyon félénkek, lassan válnak kezessé, magabiztossá. Honosításukról eltérőek a vélemények, egyébként igen szívósak, ellenállóak. Nagyon játékosak, sok odafigyelést, törődést igényelnek, nagyon szeretnek rágcsálni.

Jellemző rájuk, hogy kitépkedik a tollaikat, ha túlságosan kis kalitkában tartják őket, vagy amikor unatkoznak. Elhelyezése: 3x1x2 m-es röpdében, a legalacsonyabb hőmérséklet 5 fok.

Tápláléka: magkeverék, hántolt rizs, zab, kanári mag, különböző kölesfélék, csíráztatott magok, édes gyümölcsök, sárgarépa, saláta, félérett kukorica, csipkebogyó, zöldeleség (tyúkhúr, gyermekláncfű), főtt tojás, piskóta és keksz a költési idő alatt.

Szaporítása: gyakran problémás, vagy nem költi ki a tojásokat, vagy megöli a fiókákat. A fészekodút árnyékos, félreeső helyre tegyük, az odú mérete 24x24x50 cm, beltéri röpdében már januárban megkezdődhet a párzás, a szabadtéri röpdékben csak májustól. Fészekalja 3-4 tojás, ha az első költés sikertelen, a második általában már eredményes lesz. A költési idő 26 nap, a fészkelési idő 9-10 hét, a tojó a fészek ellenőrzésére, vizsgálatára érzékenyen reagál. A fiatal madarak gyakran tépkedik a tollaikat a felnövekedésük idején.

Felhasznált irodalom: Thomas Arndt Lexikon der Papageien
Drótos Tibor (Miskolc)

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu