2019. október 17. Csütörtök  ·  Eddigi látogatók: 1,579,247  ·  Online: 79
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
A Gould amandinák májbetegségei
Nyomtatható változat!

Gould AmandinaA májbetegségek a leggyakrabban előforduló problémák a Gould amandináknál. Számtalan szakember, szakirodalom és saját tapasztalat is azt bizonyítja, hogy a Gouldok tartásának, tenyésztésének ez az egyik sarkalatos pontja. Ezért úgy gondolom, ezt a témát alaposabban körül kell járni.

A betegség gyakran felismerhetetlen (élő madárnál), sokszor hónapokig elhúzódó és már fióka korban megkezdődő folyamat, aminek eredménye a madarak hirtelen elhullása. Okai: a nem megfelelő tartás és a kellő mozgás hiánya.

A kellő mozgás hiánya

Gould AmandinaTévhit az, hogy a Gould lusta madár, nem szeret repülni stb. Ez felelőtlen kijelentés olyan madárfajról, mely az őshazájában, a tenyészidőszak (esős évszak) közeledtével több száz km-t vándorol! A domesztikált egyedeknél pedig a megfelelő mozgás hiánya, többek között az anyagcsere felborulását, lelassulását, ennek következtében májdegenerációt eredményezhet.

A nem megfelelő táplálás, illetve a táplálék nem megfelelő összeállítása, még pontosabban a nem megfelelő fehérje megválasztása, annak etetése.

A májbetegségek alapvetően három csoportba sorolhatók: májzsírosodás, májzsugor, a fehérje-részecskék májban történő tárolása (amyloidosis). De mindhárom fajtának a fehérje túletetés illetve a mozgáshiány az oka.

A Gould tenyésztőknek egyszer és mindenkorra el kell felejteni a tyúktojás etetését! Hogy e kijelentésemet érthetővé tegyem, szükségesnek tartom, hogy egy kis kitérőt tegyünk.

Gould AmandinaTudnunk kell - és ez tudományosan is igazolt tény -, hogy a Gouldokra, több más specifikus tulajdonságuk mellett (hőmérséklet, páratartalom stb.), az is jellemző, hogy rendkívül alacsony a fehérje-szintetizáló képességük. Egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen és májdegenerációk árán képesek a zsírsavakkal telített, ún. nehéz fehérjéket megemészteni (pl. főtt tojás). A fehérjék makromolekulák, és mint ilyenek, egymáshoz kapcsolódó aminosavakból épülnek fel. A viszonylag kevés aminosavból felépülő fehérjetermészetű vegyületek a peptidek. Ezek (peptid kötésekkel) egymáshoz kapcsolódva, láncot alkotva eredményezik a dipeptidet, tripeptidet stb. Tehát valójában aminosav láncolat jön létre.

20 aminosav van. S bár mindegyiknek megvan a jelentősége, Gouldjaink számára 4-féle az alapvető és élettanilag fontos. S mint oly sok mást, ezt is a természet rendezte el és ezt madaraink ösztönösen tudják. Melyek ezek?
1. triphotán
2. cisztin
3. lizin
4. metionin

Gould AmandinaEz a négy aminosav a fénymagban és a kölesféleségekben megvan. A triphotán (fénymagban) jelentősége a növekedésben, tollváltásban és a tojásrakásban van. A cisztin, lizin, metionin aminosavak (kölesfélékben) jelentősége pedig a fehérjeszintézisben van. Tehát azok a magféleségek, csíráztatott magok, melyekben ezek az aminosavak megtalálhatók, elegendőek madaraink hétköznapi anyagcseréjéhez és kellő mozgás biztosítása mellett nem következnek be májdegenerációk.

Madarainknak időről-időre más és más a magigénye. Van időszak, amikor nem győzzük fénymaggal, máskor pl. fehér kölessel etetni őket. Erre értem, hogy ösztönösen tudják, mire van szükségük. S miután ez biológia, tehát nem az ember dönti el - mérnöki pontossággal -, hogy mikor, mit és mennyit, az a leghelyesebb, ha a tenyésztő egyfajta skálát biztosít madarainak, ők majd eldöntik, hogy mikor mire van szükségük. A sokféleség nem pocsékolás.

Gould AmandinaEddig a hétköznapokról beszéltünk. S mi a helyzet a tenyésztés beindításakor illetve fiókaneveléskor? Hiszen köztudott, hogy ilyenkor fokozott a madarak fehérjeszükséglete. Hála a fejlett tudománynak erre is van megoldás! Bár szakirodalomban nem találkoztam az itt felsorolt termékekkel, nyugodt lelkiismerettel igazolhatom kiválóságukat.

1. Quiko, CeDe, Bogena stb.

Ezek az ipari termékek természetes anyagokból összeállított takarmánykeverékek, amelyek kiváló lágyeleség alapanyagok. A tenyésztőnek csupán az a dolga, hogy megfelelő mennyiséghez sárgarépát, salátát vagy tyúkhúrt ad reszelve illetve apróra vágva és mindenkor frissen! Naponta, inkább több alkalommal keveset, mint egyszerre sokat. Ezek a termékek tartalmazzák mindazon élettanilag fontos alkotóelemeket - úgymint: 17,5 % fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket stb. -, amire madarainknak szükségük van.

2. Nutri Bird A/21.

Ez a termék a papagáj-tenyésztők körében már régóta ismert, mert ezzel lehet mesterségesen felnevelni a fiókákat. Etetése a Gould-tenyésztőknél (illetve más egzóták esetében is) egy kicsit módosul a következőképpen: A lágyeleség alapanyagként használt előzőekben leírt CeDe, Quiko vagy Bogena napi mennyiségéből egy részt elveszek, s Nutri Bird A/21-el pótolom. (Pl. a napi Quikó mennyiség - fiókanevelésénél - 6 evőkanál, akkor a fiókák fejlettségének megfelelően az arányokat úgy alakítom, hogy 5 kanál Quiko + 1 kanál Nutri Bird A/21, később 4 kanál Quiko + 2 kanál Nutri Bird A/21, végül fele-fele arányban.) A Nutri Bird A/21 a következőkért nagyon fontos és jó: Pótolja a tyúktojást. Poralakú termék, minden madárfajta részére alkalmazható. Tartalmazza az előzőekben leírt aminosavakat, tehát úgy is felfoghatjuk, mint egy "előemésztett fehérjét." Mintegy 40 féle alkotóelemét extrudált megoldással úgy állították össze, hogy minden létező anyagot tartalmaz, amire egy madárnak szüksége lehet.

Gould AmandinaFontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy miután fehérjetermészetű, sok alkotóelemből álló termékről van szó, etetése fokozott figyelmet és fegyelmet követel a tenyésztőtől. Tehát az etetni kívánt mennyiséget mindig frissen és inkább többször elosztva (naponta kétszer), mint egyszerre adjuk madarainknak. Megemlíteném, hogy az elmúlt egy év alatt mintegy 7 fajta (Gould, papagáj amandina, szakállas, ékfarkú, rácsosszárnyú, kákapinty) madárnál próbáltam ki és nagyon jók a tapasztalataim. A kirepült fiókák egészségesek, szép tollazatúak, sportosak voltak.

E témakör végén még annyit szeretnék megjegyezni, meggyőződésem, hogy amennyiben tenyésztőtársaim madaraikat az előzőekben leírtaknak megfelelően tartják és táplálják, nem lesz szükség májregeneráló gyógyszerek adagolására, illetve jelentősen megnő az egészséges Gouldok száma és ez nem kis öröm egy tenyésztőnek.

Müller Nándor (Budapest)
Fotók: Kovács Géza

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu