2019. október 14. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 1,577,073  ·  Online: 113
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Az ugráló papagáj (Cyanoramphus auriceps)
Nyomtatható változat!

Német neve: Springsittich
Angol neve: Yellow-fronted Parrot

Hossza 23 cm, alapszíne zöld, a fejtető aranysárga színű, a homlokán skarlátpiros sáv látható. A tojónak határozottan kisebb a termete és a csőre, az írisze narancsvörös színű. A fiókák homloksávjának színe tompább mint szüleiké, az íriszük is sötétebb színű. A múltszázad elején a Cyanoramphus nemzetség fajai jelentősen megtizedelődtek, mert a helyi farmerek folyamatosan vadászták, pusztították csapataikat, a nemzetség két faja teljesen kipusztult. Élőhelye Új-Zéland és a környező szigetek. Ezek a papagájok korhadt, elszáradt fák odvaiban vagy sziklarésekben fészkelnek. Eredeti élőhelyén népszerűbb mint a kecskepapagáj (Cyanoramphus novaezelandiae). Nagyon kedves, szelíd és békés papagáj. Nagyobb röpdében célszerű elhelyezni, ahol gondozójával hamar bizalmassá válik. Az ugráló papagájt lehet magányosan is tartani. Sok időt tölt, tartózkodik a talajon, ezért nem igényel több ülőrudat. Erős lábai képessé teszik a dróthálón való mászásra, a csőr használata nélkül. Amikor a földön, talajon keresgél, a lábait használja ásásra. A hangja egy mekegő kis (fiatal) kecskére emlékeztet csak sokkal halkabb. Ez a papagáj nagyon kedveli a fürdőzést. Kis mérete ellenére hosszúkás röpdére van szüksége, hogy kellőképpen röpködhessen.

Védőházikóval ellátott kerti röpdében gond nélkül elviseli az európai telet.
Az ugráló papagájt etethetjük napraforgómaggal, kender és kanári maggal, zabbal, búzával, zöldségfélékkel, gyomnövények magjaival valamint reszelt sárgarépával, almával, tyúkhúrral, földieperrel, bogyókkal és gyümölcsfák rügyeivel. A fiókák táplálásánál kapjanak rendszeresen tojásos eleséget. A fészek lehet a nimfapapagájoknál használt méretű mesterséges doboz, amelyet a röpde hátsó, sötétebb szélvédett részén célszerű elhelyezni. Fészakalja 4-9 tojás, költési idő 19-21 nap az időjárástól függően. A fiókák 5 hétig neve-lődnek a fészekben, az etetésükben mindkét szülő résztvesz. Az ugráló pa-pagáj kétszer költ egy évben. A fiatal ugráló papagájok már 5 hónapos körukban ivarérettek és képesek párosodni. Mivel ezek a papagájok sok időt töltenek a röpde talaján, ezért könnyen megfertőződnek a parazitáktól főleg férgektől.

Felhasznált irodalom: Hamlyn Colour Guidess
Drótos Tibor (Miskolc)
Fotó: Kovács Géza

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu