2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,577,817  ·  Online: 85
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Sok ami csodálatos... A kontyos gyöngytyúk
Nyomtatható változat!

A természet alkotásai a legcsodálatosabbak, ezek egyike a kontyos gyöngytyúk. A tyúkalakúak rendjébe, a gyöngytyúk félék családjába tartozik. Előfordulása Nyugat-Afriától keletre Dél-Szomáliáig minden erdős területen előfordul, ezenkívül a dél-afrikai országok egyrészén is előfordul.

Testmérete 50 cm, súlya 1-1,1 kg. Költési időszak novembertől márciusig, 4-5 sárgásbarna vagy vörösses tojást rak amelyek 25-28 nap alatt kelnek ki. A költési időszakon kívül társas lény, de a párválasztása egész életre szól. Tápláléka: gyümölcsök, csonthélyas termékek, levelek, gumók, gyökerek, rovarok. Színezete: tollazata sötétkék, sok fehér petty díszíti. Repülés közben jól látható a fehér szárnyfoltja. Csupasz pofa szürkéskék színű, a füle körül és a nyakán világosabb a bőr. A sisakja rövid fekete bodros tollakból áll. A hosszú erős lábán meglehetősen gyorsan fut. A repülésen kívül ez az egyetlen védekezési módja.

Szaporodás, a költési időszak kezdetén a kakas inpozáns násszertartást ad elő. Fel-alá járkál és a nyakát nyújtogatva emelgeti a fejét. Ezután a párjával elhagyja a csoportot és költőhelyet keres, csak akkor térnek vissza a rajhoz, amikor a fiókáik már majdnem felnőttek. A fiókák 15-20 napos korban már képesek felrepülni a két méter magasan lévő alvóhelyre. Gondolta volna? A kontyos gyöngytyúk kavicsokat és csigahéjakat is felcsipeget, ezek segítik a kemény táplálék, például a magok és a csonthéjas termések megemésztését.

A görög mondavilág különleges magyarázatot ad arra, miért találhatók fehér pontok a gyöngytyúk tollazatán. Amikor Meleagros hugai, akik Pávajércévé változtak, meghallották bátyjuk halálhírét, sűrű könnyeket hullattak tollazatukra, és állítólag ezekből lettek a fehér pöttyök.

Zoltánfi Tibor
(Vértesszöllős)

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu