2019. október 16. Szerda  ·  Eddigi látogatók: 1,578,813  ·  Online: 88
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
A pulyka
Nyomtatható változat!

.

A pulyka eredetileg Amerikából származik, onnan terjedt el a világ minden részébe. Ma is az USA-ban és Kanadában fogyasztják a legtöbb pulykahúst. Az utóbbi 20-30 évben viszont Magyarországon is egyre több pulyka tenyésztelep és háztáji gazdaság létesült. Sok tenyésztő azért tart pulykát, mert a legjobb kotló az összes baromfifajta közül. Március-április környékén megkotlik, és sok egészen őszig abba sem hagyja a kotlást. Csirke, gyöngyös, sőt még kiskacsa is felneveltethető vele.
A nagyüzemekben viszont nem kívánatos a kotló pulyka, mert nem tojik és ez kiesést jelent a számukra. Ezért kotlásleszoktató ketreceket használnak.
Az ilyen telepeken kívánalom a fehér tollszín, a nagy tojáshozam és a gyors növekedés, tollasodás. 3 kategóriát tenyésztenek: a kistestű 7-12 kg, a közepes testű 13-17 kg és a nagytestű 20-25 kg súlyú. A nagyüzemi pulykatartásról elég is ennyi, mert nem nekik szántam ezt a cikket, hanem azoknak, akik otthon szeretnének pulykát tartani.
A tojások súlya ne legyen kevesebb 50, és több 70 grammnál. Lámpázzuk meg, mielőtt kikeltetjük, hogy nincsenek-e rajta hajszálrepedések. A pulykatojások a 28. napon kelnek ki. Akik gépben keltetnek pulykát, azok a 7. és a 14. napon lámpázzák meg a tojásokat, és amiben nincs vagy elhalt az embrió, azt távolítsák el a gépből. Annyiban különböznek kinézetre a csirkétől, hogy fejüket egy kis „dudor“ díszíti.
A nemüket napos korban a következőképpen állapíthatjuk meg: Kifordítjuk a kloákát, és ha két kis szemölcsöt látunk, akkor kakas, ha a szemölcsök hiányoznak, akkor tojó lesz.
Az első napokban pulykaindító tápot adjunk nekik, amiben gyógyszer is található. Színesíthetjük még az étrendjüket túróval, aludttejjel és főtt tojással is. Idősebb korban pedig hagymaszárral, amit nagyon szeretnek és jól is nőnek tőle.
Legalább az első 2-3 hétben fűtsünk rájuk infra- vagy sima égővel. Az első 1-2 napban éjjel-nappal égessük a lámpát, hogy megszokják a helyüket és megtalálják az etetőt, itatót és megtanuljanak enni. Kamillateát itathatunk a napospipékkel. A pulykatojók 6-8 hónapos korban kezdenek tojni, 35-40 tojást raknak, amit aztán kiköltenek.
A kakasok izgalmi állapotban szétnyitják faroktollaikat, és peckesen járkálnak, a baromfiudvar díszei. Hangjukat legtöbbször akkor hallatják, ha valami számukra hangos, zavaró hangot hallanak, például tapsolunk egyet. Egy kakasra 2-3 tojót számoljunk, ne többet, mert nem lesz bekötve minden tojás. Fedett kifutóban tartsuk őket, vagy kössük le a szárnyukat, mert különben átrepülnek a kerítésen, még a 3-4 méteres kerítés sem jelent számukra akadályt. Egy kis odafigyelést igényel a tartásuk, de ha a fent leírtakat betartjuk, akkor ez megtérül.

Csabai Szabolcs
Nyíregyháza
Fotó: Zöldi Mariann

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu