2019. október 19. Szombat  ·  Eddigi látogatók: 1,581,374  ·  Online: 83
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Egy igazi ritkaság: Az Edward-fácán
Nyomtatható változat!

.

Az Edward-fácán (Lophura edwardsi) egyike a vadonban rendkívül ritka, veszélyeztetett fácánfajoknak, amelynek megmentésében, fennmaradásának biztosításában a fogságban történő tenyésztéssel az ember fontos szerepet játszik.
A fajt 1896-ban írták le, majd az 1928-as év óta „eltűnt“ a vadonban. A következő beszámoló a faj előfordulásáról 1988-ból származik, de ez nem volt bizonyított, a következő bizonyított előfordulás 1996-ban volt, ekkor sikerült is néhány vadon élő példányt befogni, ezeket a Hanoi állatkertben helyezték el, remélve, hogy szaporodásuk esetén bővíthetik a fogságban élő állomány eléggé szűk genetikai bázisát. A madár Vietnam középső részének síkvidéki őserdeiben él, meglehetősen korlátozott területen. Elterjedési területe közelében él két nagyon hasonló rokon faj, a vietnami fácán (Lophura hatinhensis) és az imperiál fácán (Lophura imperialis). Ezek is ritka, veszélyeztetett fajok. Eredeti elterjedési területük nagy részén az őserdőt letarolták, emellett vadásszák is őket.
Viszonylag kisméretű madár, hossza 60 cm körüli, tömege kb. 1 kg, a kakasok kissé nagyobbak és nehezebbek. Bár nem nagyon tarka madár, de mégis látványos dísze röpdéinknek. A kakas bársonyosan csillogó sötétkék színű, fején fehér bóbita, szeme körül bársonyos piros folt található. Lábai élénkpirosak, tekintélyes méretű, tűhegyes sarkantyúkkal, megfogásakor erre nagyon ügyelni kell, hogy ne okozzon velük sérülést. A tyúk egyszínű barna, sarkantyúja nincs.
 

 

......

 

A cikk teljes terjedelmében, sok képpel illusztrálva a Díszmadár Magazin 2010. évi 9. (szeptemberi) számában olvasható.

 

Dr. Dankó István
http://web.t-online.hu/profidog/

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu