2021. szeptember 29. Szerda  ·  Eddigi látogatók: 2,230,892  ·  Online: 63
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Madarász iskola: Nem értek a kanárihoz 7. rész - A keresztezések
Nyomtatható változat!

Egyszer tréfából valaki megkérdezte Micsurintól: Professzor úr! A borospincémnél nyüzsög a muslinca, a tóparton pedig sok a szúnyog. Mi lesz, ha ezek egyszer kereszteződnek? Hát mi lenne? Sok-sok suszlinca és még több munyog.

Micsurin a múlt század nagy kísérletezője, a keresztezések elindításának legismertebb alakja. Válasza tréfás, de rendkívül logikus. A szóösszetétellel a keresztezés törvényszerűségére utal.

Ezek után megkérdezhetik, mi a keresztezések célja? Eredeti cél a fajok eredetének, rokonságának vizsgálata lehetett. A későbbi kutatások a gazdasági-, tudományos haszon elérésére, új egyedek létrehozására irányultak. Nekünk madarászoknak ez elsősorban hobbi. A hobbink azonban nem mehet egyetlen élőlény kárára sem. Ezért keresztezéssel csak azok foglalkozzanak, akikben erős a felelősségtudat, akiket a megismerés vágya ösztönöz és nem a haszonszerzés.

Keresztezni lehet fajok között, fajon belül fajták között, vagy valamilyen előnyős tulajdonság, szép szín érdekében fajtán belül is. Az utóbbi két eset inkább a nemesítés fogalmába tartozhat, így jelenlegi írásomban ezekkel nem foglalkozom. A keresztezéseknek nagyon sok a követője, de igen sok ellenzője is akad. A helyes arány megtartásában eligazítást adhat a COM. bírálati szabályzata. Korlátozó tényező a madárvédelmi törvény. Keresztezett egyedek a természetben is előfordulnak. Elsősorban azokon a területeken, ahol a rokon fajok elterjedési területei átfedik egymást, vagy veszélyeztetett ritkább egyedek esetén fajtárs hiányában. A keresztezett egyed a szabadban rendkívül előnytelen. A faj leépüléséhez, pusztulásához vezethet. Szerencsére a természetes szelekció itt védelmet jelent. A kalitban tartott fajok esetén is előfordul kényszer keresztezés. Itt azonban ez csekély számú egyedet jelent, ami a fajra semmilyen veszélyt sem jelent.

A céltudatos keresztezést az emberi kíváncsiság vezérli. Egy szép és érdekes egyed létrehozásához komoly tudás szükséges. A szakszerű munka alapját a genetika ismerete adja. Erről már többen írtunk, így csak felelevenítem címszavakban a legfontosabbakat. Tudnunk kell, hogy az egyedek tulajdonságait a DNS alakítja. Ő a fő örökítő anyag. Az élőlény milyenségét sas vagy veréb génkészlete határozza meg. A teljes génkészlet adja az egyed genotípusát. Ebből viszont nem minden mutatkozik meg külső jegyekben. A megfigyelhető tulajdonságokért felelős gének összessége az egyed fenotípusa (szín, alak, méret, ének, stb.). Nagyon fontos ismeretet jelent az egyedek kromoszóma száma. A DNS-állomány sejtosztódáskor ún. kromoszómákba tömörül. Ez a szám mindig páros. Egyik fele a hím, a másik fele a női ivarsejtek összeadódásából jön létre.

Tehát az új egyed tulajdonságait 50-50 %-ban a hímtől és tojótól örökli. Ez igaz tiszta azonos faj és különböző, azaz keresztezett utód esetében egyaránt. Keresztezni csak azonos, vagy nagyon közeli kromoszómájú egyedeket lehet. Sajnos erről azonban mi madarászok szinte semmit sem tudunk. Szakirodalmi adatok hiányában munkánkhoz más támpontot kell keresnünk. Ebben jó segítség a madár latin neve. A magyar megnevezés sokszor pontatlan. Így fordulhat elő, hogy a magyar név alapján kísérletező kezdő madarász vakvágányra téved. Ne akarjunk zebra pintyet erdei pinttyel keresztezni, de még kanárival sem csak azért, mert mindegyiket pintynek nevezzük. Sajnos ilyen és hasonló esetekről bőséges információval rendelkezem. Tehát jó támpont a latin név. Tovább javíthatjuk sikerünk esélyét, ha azonos családba tartozó fajokkal foglalkozunk. Az a tenyésztő aki tanulmányozza a madárhatározókat, az a bőség zavarával szembesül. Első teendő a kör leszűkítése. Ki kell hagynunk a védett fajokat! Ilyenekkel csak engedéllyel rendelkező tenyésztőtársak próbálkozhatnak. Az utódok értékesítése azonban nekik is tilos! A védett madár hibridje is védett! Tartásához engedély szükséges! Tehát törvényt sért az, aki a madárpiacon, kiállításon, börzéken védett madarat, vagy ilyen madárhibridet elad, de az is aki ilyent megvásárol.

Másik nagyon fontos dolog, hogy ismerjük a tenyészteni kívánt fajok táplálkozási, párzási, fióka nevelési szokásait, vérmérsékletét, méretét stb. Elefántot egérrel ne próbáljunk párba állítani. Fontos az is, hogy az alapfajokról legyenek tenyésztési ismereteink. A könnyen tenyészthetők keresztezése sem biztos, de a nehezen tenyészthetőké szinte lehetetlen. Kísérleteink előtt célszerű eldöntenünk azt is, hogy mit szeretnénk. Egy jó hangú énekest, vagy egy szépséges ritka egyedet. Tudnunk kell, hogy kiállításokon a bírálati szempont a szép megjelenésre korlátozódik. Akinek ilyen nem sikerül, ne keseredjen el, mert egy csúnyácska hibrid még lehet olyan kedvenc, aki csodálatosan énekel.

A keresztezésre szánt madarainkat tenyésztésre fokozottabb figyelemmel készítsük fel. Az alaptakarmányra az összeszoktatási és pihentetési időben hasonló gondossággal ügyeljünk. Az összeszoktatást ősszel kell elkezdeni. Lehetőség szerint fiatal, szűz madarakat válasszunk! Akkor is ezt tegyük ha olyan fajokat keresztezünk amelyek a párzás elősegítéséhez igénylik a fajtárs látványát esetleg hangjának hallását.

Vannak fajok melyek kalitkában is gond nélkül keresztezhetők, és vannak olyanok akik röpdét igényelnek.

Előfordulhat a dajkáltatás igénye, ezért szerencsések vagyunk, ha rendelkezünk azonos időben kotló jól nevelő "mostohával". Agresszív egyedekkel csak röpdében lehet sikerünk. Az ilyen erőszakos hímekhez mindig 2-3 szelídebb tojót társítsunk! Az egy hím egy tojó esete elkerülhetetlen tragédiához vezet. A genetika szabályai szerint általában lényegtelen, hogy a hímhez keresünk tojót vagy fordítva, azonban itt mégis az a döntő, hogy a tojó jól neveljen. A keresztezett fiatalokat feltétlenül gyűrűzzük meg. Most pedig térjünk vissza a bőség zavarához.

A madarász iskola eddigi cikkeit a kanári köré építettem fel, most is ezt teszem. A kanári tojó a keresztezések legkiválóbb alanya. Szelíd, jól nevel, szín és formagazdag, igen sok rokonfajjal rendelkezik. A Serinus canarinak a Serinusok /kanárik/ családjában 37 rokonfaja található. A legtöbb faj Afrikában, néhány Ázsiában és egy faj Európában él. Az európai csicsőrke védett, de a többi nem, így 36 fajjal szabadon kísérletezhetünk. Ez közel 700 variációt eredményezhet. A keresztezett utódok többsége - a csicsőrke hibridek is - tovább tenyészthető. Színezés nélkül nem túl szépek, de hangjuk elfogadhatóan kellemes. E család ismertebb tagja: Yellow-fronted Canary /mozambik csicsőrke/, Brimstone Canary stb. A kanárikkal nagyon közeli rokonságot mutat a másik nagy család, a Carduelisek /csízek-tengelicek/ családja. Az általam ismert 30 fajból 6-7 faj védett, a többivel szintén szabadon keresztezhetünk. Védett a csíz, kenderike, zöldike, tengelic, fenyőcsíz, zsezse. Bejelentési kötelezett a tűzpinty. A keresztezések variációja itt is több, mint 500. A keresztezett utódok többsége igen szép, színezhető, énekük elfogadható. Sajnos a kanári hibridek a hiedelmeinkkel ellentétben a bizonyított esetek alapján terméketlenek. Az európai fajok hibridjeit sokan ismerik.

Ismertebbek még a Black-headad Greenfinch /kina zöldi/ , a Red-Siskin /tűzpinty/, a Hooded Siskin /magellán csíz és rokonai/ stb. hibridek. Az eddig látottak között a tűzpinty X tengelic keresztezés a legszebb. Színezés nélkül is szép, de kiszínezve valami csodálatos. Korábbi cikkemben már kifejtettem, most változatlan meggyőződéssel megismétlem, hogy piros kanári nincs! A pirosnak látott madár színezett és ehhez semmi köze a tűzpintynek.

A kanári nehezebben, de még keresztezhető a Carpodacusokkal /pirókokkal/ 25 faj, a Pyrrhulakkal /süvöltők/ 7 faj, a Fringilla /pinty/ fajokkal, 3 faj, egyes szövő Passer fajokkal, valamint nagyon sok európai, ázsiai, afrikai, amerikai sármánnyal Emberizidae-val. Az utódok többsége érdekes, nem minden egyed de általában színezhetők. Vannak közöttük szorgalmasan énekelők, de sajnos a kanári hibridek itt is terméketlenek. A címszavakban felsorolt fajok nem csak a kanárival, hanem egymás között is keresztezhetők. A variációk száma több ezer!

Persze ne gondolja a kedves olvasó, hogy csak a kanárisok hódolhatnak keresztezési kedvteléseiknek. Keresztezni lehet galambot, baromfit, egzótát, papagájt, de még ragadozókat és lágyevőket is. A védettségi törvényekről azonban itt sem feledkezhetünk meg.

Keresztezési lehetősége az egzótásoknak a legnagyobb. E fajok többsége szerencsére a természetben is még tömegesen megtalálható, sok faj kalitban is szaporodik, bejelentési kötelezettség nélkül tarthatók. Nagyon könnyen keresztezhetők a Lonhura fajok /apácák- nádipintyek/ 36 faj. Az utódok szüleikhez hasonlítanak és többségében termékenyek. Könnyen keresztezhetők a Poephila fajok/ zebra, szakálas, ékfarkú stb./, az Erythrura /papagáj am./ fajok, az Uraegintus fajok /pillangó pintyek/, melyeknek szintén termékeny utódokat kell adniuk. Nagyon sok kellemes meglepetés érheti azokat is, akik röpdében tartanak korálcsőrűt, helenát, narancsarcút, kantárost, aranymellűt, amarantot, tigrispintyet stb. Ezeknek szintén előbújhatnak keresztezett csemetéik. Az aranymellű tigrispinty hibridek a legszebbek.

Az ismertebb egzóták közül kiemelem a gyémántpintyet. Ez a madár nagyon tetszetős, de igen erőszakos. Ennek ellenére keresztezésével érdemes kísérletezni. Nagyon szépek a gyémánt x zebra és a gyémánt x ékfarkú hibridek. Arra azonban ügyeljünk, hogy 1-1 gyémánt pinty hímhez 2-3 zebra vagy ékfarkú tojót helyezzünk, megfelelő menekülési lehetőségű röpdébe. A zebrapinty keresztezhető még kákával, cerezzel, a szalagpinty vörösfejűvel stb. Az ismert fajok között érdekes kivétel a Gould amandina. Rokon fajukat nem találtam, kereszteséséről nem tudok, sőt eddigi szerény saját próbálkozásaimnak is ellenállt. Valószínű, hogy Ő nem keresztezhető. Nem sorolom tovább, de higgyék el, az egzóta keresztezés lehetősége kimeríthetetlen.

A papagájok többsége veszélyeztetett! Ezekkel a keresztezéseket mellőzzük! Tudnunk kell azt is, hogy a papagáj okos madár és a legtöbb "megkritizálja" a párnak szánt társát. Ez a kritika néha a madár halálát is jelentheti. Azért a papagájosoknak is van esélyük a keresztezéssel egy-egy szép szín elérésére. Az elterjedt fajokból keresztezhetők a Psephotusok /énekes, sokszínű stb./, a Neophemák /ékes, vörös begyű stb./, a Platycercusok /stanly, rozella, pennant stb./, az Agapornisok és még sok sok más család.

A fajok gazdagsága oly nagy, és minden madár külön egyéniség ezért a teljességre törekedni képtelenség. Ennek ellenére bízom abban, hogy szolgálhattam Önöknek néhány új ismerettel és olyan anyaggal, mellyel eddig egyetlen irodalmi anyagban sem találkoztak. A H-40 minden érdeklődőt szeretettel vár soraiba. Összejöveteleinken a még ismeretlenre is keressük a választ. Írásaimat figyelem felkeltésre és ismételten vitaindítónak szántam. Ezért illő is abbahagynom. Remélem tollat fognak azok is, akiknek van egy-két szakterületük. Én nem értek a kanárihoz, így cipész térjen vissza a kaptafához! Ezt teszem én is. A részletes fajok ismertetésében minden érdeklődőnek állok rendelkezésére. Láthattuk a madárvilág milyen csodálatos, milyen sokszínű és fajokban gazdag. Csak a keresztezési lehetőségünk elérheti a tízezret! Milyen csodálatos kiállításokat rendezhetnénk, ha azok, akik tenyésztőnek nevezik magukat elhoznák egy-egy országos rendezvényre kedvenc madarukat, esetleg bemutatnának néhány keresztezésüket. Ezzel mennyi nézőt és fiatalt fertőzhetnénk meg a madarászás szeretetére! Azt hiszem ez lehetne az igazi madarász iskola. Hobbink fellendítéséhez ne várjunk idegenektől sült galambot. Ez már nem szaporítható, de nem is keresztezhető!

Lakó Antal
(Budapest)

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu