2021. szeptember 20. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,222,647  ·  Online: 83
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Tavaszi szél vizet áraszt...
Nyomtatható változat!

„Minden madár társat választ..” ahogyan a népdalunk is mondja..

 

Február közepén ünnepeljük a sokak által szeretett Valentin napot. Sokan morfondírozunk azon, hogy mivel is lepjük meg a szerelmünket. Nem kevesebb üggyel-bajjal jár ez madarak világában sem. Nézzük meg tehát, hogy hőn szeretett madaraink milyen módszerek segítségével csábítják is el szívük választottját (vagy választottjait) a világ megannyi pontjain!
A madarak az állatvilág lovagi korba illő hősszerelmesei, csodálatos öltözékkel kiváló ének-, tánc- és építészeti tudással. Vajon melyik az madárfaj, amely a világon létező egyik legösszetettebb énekhanggal dicsekedhet?
E madár Ausztrália déli szegletének lakója, nem más, mint a pompás lantfarkú madár (Menura novahollandiae). Kivételes madárénekesünk „színpadot” készít magának az erdőben, hogy rávegye a tojót, hogy őt válassza. Kitárja pompás fark­tollazatát, és a legbonyolultabb dalt adja elő, amire csak képes. Énekének különlegességét az adja, hogy leutánoz bármit, ami éppen megtetszik neki. Előszeretettel énekli a környékbeli madarak hangját, még a kookaburráét is. Az alakítás sokszor olyan meggyőző, hogy még az eredeti tulajdonost is rászedi. Legalább 20 különböző faj hangját képes utánozni. Ahhoz, hogy egy hímmadár sikerrel járjon, még megtanulja az erdőben hallható többi hangot, zörejt is lemásolni. Repertoárja között szerepel több fajta fényképezőgép hangja, láncfűrész és autóriasztó.
Kedves madárbarát, gondoltad volna, hogy nálunk is él egy, a lantfarkú madár énektehetségével bíró kismadarunk?
A kékbegy (Luscinia svecica) alig veréb nagyságú, de ének ügyességével kiérdemelte az ezernyelvű madár elnevezést (Finnországban így hívják). Schmidt Egon szerint ő a madárvilág kishercege. S valóban, ez a kisherceg képes a környéken élő összes madár hangját lemásolni, a nádi sármánytól kezdve egészen a fürjdürgésig. Szintén képes a mechanikus zajok leutánzására, mint például egy vonat távoli füttye vagy a tücsök ciripelése. Ha valaki március végén a Velencei-tó környékén jár, ne legyen rest megcsodálni ezt a kicsiny madarat, amint egy nádszál legtetején hallatja nem mindennapi énekét.
A paradicsommadarak több mint 40 faja népesíti be Észak- és Kelet-Ausztráliát, a Maluku-szigetek erdőségeit, de javarészt Új-Guineát. Ismertek a szivárvány minden színét felölelő tollazatukról, formagazdagságukról. De tánctudásuk is van olyan káprázatosan kifinomult, mint akármelyik balett-táncosé. A különös képződött formájú, feltűnően meghosszabbodott tollaknak uralkodó szerep jut a táncjáték során. A tollak csévéje mélyen behatol a bőr alá, ahol különleges izmok tapadnak hozzájuk, így segítve a fergeteges összkép létrehozását. Ám ezek a sokoldalú ékszerek egyszerre nem domboríthatóak ki hatásosan. A díszek és násztáncok kiegészítői egymásnak.
A fekete paradicsommadár (Caspedophora magnifica) tollazatával nem mondható feltűnően színesnek, de annál szemkápráztatóbb benyomást kelt dürgése. Ruházata inkább fekete, oldalain foszlott a tollazata. Farktolla rövid, kékes fényű, de szintén káprázatos a torka és a feje teteje, melyek érces türkizzöld színűek. Nászidőszak idején a hím egy ferdén álló csupasz ágra helyezkedik, fejét megemeli, és ide-oda ringatja, így jól érvénysül tollazatának fényessége. Fejének minden mozdulását a szárnyak megrendülése követi. Jól szétterjeszti kerek körvonalú szárnyait. A fekete paradicsommadár szépen telt, csengő hangja betölti Észak-Queens­land és Új- Guinea erdőségeit.
Rokona, a király-paradicsommadár (Cicinnurus regius) sokkal tiri-tarkább ruházatban tetszeleg. Alig seregély nagyságú, de háta skarlátvörös, feje pedig bársonyos narancságra, mely jól elüt fehér mellétől. Tollai a fekete paradicsommadárhoz hasonlóan úgy festenek, mintha kifényesítették volna őket. Csőre sárga, lábai pedig kobaltkék színben pompáznak. Szaporodási időszak kezdetén különleges dísztollat növeszt. A középső pár farktollait egy mintegy 25 centimétert meghaladó karcsú ág hosszabbítja meg, melynek végén egy-egy smaragdzöld korong található. Gerald Durrell igazán képszerűen, sok humorral írja le lépésről lépésre (Vadak a vadonban) milyen összetett és bonyolult a nászrituáléjuk: „A hím egy hosszú, csupasz ágon üldögélt, a két tojó pedig a bokorban üldögélt és figyelte őt. A hím hirtelen felfújta magát kissé, és különös, egyszerre nyüszítéshez és csaholáshoz hasonlító kiáltást hallatott. Egy percig csendben volt, mintha a hatást figyelné. A tojók azonban továbbra is ott üldögéltek, érzelemmentesen figyelve őt. Szélesre tárta szárnyát és előreborította úgy, hogy fejét elrejtették tollai. Majd újra felemelte, megint erőteljesen csapkodott és körbefordult. Elbűvölő, lágy trillázást hallatott, miközben mint egy hamuszürke, sárgás és smaragdzöld szökőkút hirtelen széttárulnak testének hosszú oldaltollai, s kecsesen remegtek az ének időtartalma alatt. A két hosszú farokág a feje fölött hajlott át, és sárga csőre fölött lógott a két smaragdzöld korong. Lágyan ide-oda ingatta fejét, így azt benyomást keltette, mintha madár zsonglőrködne velük.” Ám ez se nyerte el a tojók tetszését. Nagyon szigorú közönség. „Azt gondoltam, felszáll a hímhez gratulálni az előadáshoz, és rögtön megkezdik egymással a házas életet. De meglepetésemre csak fölrepült az ágra a hím mellé, fölcsippentett egy bogarat, majd elégedett kotyogással elrepült vele a madárház másik végébe. A hím felfújta magát, és némileg rezignáltan tollászkodni kezdett. Magamban azt gondoltam, hogy a tojók bizonyára kivételen kőszívűek, vagy teljesen híján vannak mindenféle művészi érzéknek. Nagyon sajnáltam a hímet, hogy csodálatos udvarlása nem nyerte el méltó jutalmát. Együttérzésem azonban felesleges volt, mert diadalmas sivítással fedezett fel egy másik bogarat, s boldogan püfölni kezdte az ágon.” Ennek a különös kőszívűségnek az oka abban rejlik, hogy hím és tojó nem alkotnak életre szólóan egy párt, így a tojók a végletekig válogatósak lehetnek. Mivel az ivadékgondozás kizárólag a tojókra hárul, így paradicsommadaraink hímjei kifejleszthették a legpompásabb nászruhát, amit csak ember és paradicsommadár tojó el tud képzelni.
Valójában azonban a szélsőséges hűtlenség a poligámiához hasonlóan ritkább a madarak világában, például a búbos vöcsköknél (Podiceps cristatus), mint oly sok minden más madárnál, a hím és a tojó egy életre választ magának párt, és elkergetik azt, aki párkapcsolatukat veszélyeztetné. Udvarlásuk kezdetén a hím megajándékozza a tojót egy hallal, majd egymás mozdulatait utánozzák, míg teljesen összhangba nem kerülnek. Rengeteget táncolnak, míg mindkét fél számára bizonyosság válik, hogy egymáshoz illő párra leltek. Táncaik páros táncok, s szépségükben, kifinomultságukban versenyre kelnek bármelyik tangótáncos tudásával.
No, de nem csak énekkel és tánccal csábíthatjuk el szerelmünket. Nincs ez másképpen a madarak életében sem.
A széptevés mesterei egy harmadik módot is választottak, mégpedig az építkezést. Ausztrália északi csücskén, valamint Új-Guineán, ahol oly könnyű a megélhetés, a tojókat nem lehet olyan hétköznapi dolgokkal elcsábítni, mint az élelem, az éneklés, vagy díszes tollakban való táncolás. Szépségekkel kell őket meghódítani, és a tojók aszerint választanak a hímek között, hogy melyikük nagyobb művész. Mert hát mi másnak is lehetne nevezni a lugasépítő madarak architektonikai remekműveit, mint műalkotásnak?
A legtökéletesebb lugast talán a közönséges kertészmadár (Amblyornis inornatus) készíti. Szenvedélyesen rajong a belsőépítészetért. Lugasa, mely olyan nagy, hogy szinte egy felnőtt ember is kényelmesen elfér benne, nem lakás és még csak nem is bölcsőde, hanem egyfajta tárlata gyűjteményének, melyben az oda látogató tojók megcsodálhatják azt. Hazája Nyugat-Új-Guinea hegységeinek lankásabb vidékei. Építményét egy vékony vessző tövén kezdi kialakítani, mohákból és más növényi részekből kúpot formál (melynek csúcsa 60-90 centiméter magas, alapjának átmérője 150 centiméter, a kunyhó bejárata akár 30 centiméter magas is lehet.) Előtte több mint egyméteres négyzetes alakú nyílt teret alakít ki, melyen elhelyezi, csoportok és színek szerint gyűjteményét. Kollekciója takarosan csomókba rendezett tarka virágokból, kövekből, faszéndarabkákból, gombákból és bogarak kitinpáncéljából áll. (Hölgyeim, melyikünk tudna ellenállni egy ilyen lélegzetelállító nászajándéknak?)
A bársonyos aranymadár (Sericulus chrysocephalus) ezzel szemben egyszerűbb lugast épít, melyet megfest magának. Építményének puritánsága talán azzal magyarázható, hogy ő a színesebb fajok közé tartozik. Alapszíne bársonyfekete, homlokától a hátáig, valamint a szárnyainak belső felülete pedig szikrázó aranyszínben pompázik. A fajjal egyedül Brisbane és Sydney közti kis tengerparti sávban találkozhatunk, Kelet-Ausztráliában.
Az építőmesterek egy másik csoportját a szövőmadarak képezik. Afrika egyik igen jellegzetes színfoltjai ők, kik minden lehetséges élőhelyet benépesítenek. Hasonlóan a lugasépítő madarak dürgő kunyhójához, minden szövő madárfaj az adott fajra jellemző alakú és anyag felhasználású fészket épít. Telepesen költenek és sokszor akkora tömegűek a fészkek, hogy leszakítják a faágait, amik tartják.
A málinkó, vagy sapkás szövőmadár (Pioceus cucullatus) fészkét öröklött, bonyolult mozdulatokkal szövi. Pálmacsíkokból és fűszálakból művészien alakítja ki otthonát. A hím csak második évének betöltése után kezd fészeképítésbe, és még sok költési szezon eltelhet, mire tojókra lel. Egy tojónak egy költési szezonban akár három partnere is lehet. A málinkó szövőmadár a Szaharától délre nagyon elterjedt. A hím feje, torka, valamint háta sötétbarna, hasi oldala pedig sárga.
Egészen különleges módját választotta fészeképítésnek az Indiában és Dél-Kínában honos varró vagy szabómadár (Orthotomus sutorius). A nagyobb mangó- és fügefaleveleket összesodorja, a kisebbeket összehúzza, és az így kialakított bölcső szegélyeit átszúrja, melyeket gyapotból, állati szőrből és pókhálóból szőtt szállal varr össze. Belsejét takarosan kibéleli mohával, fával és lószőrrel. Az így készült fészek teljesen észrevehetetlen.
E kicsiny madár feje rőtbarna, testalja barnásfehér, szárnyai és háta pedig olívazöld. Farktolla hosszú, lépcsőzetes kialakítású.
Nem csak fűfélékből és levelekből építhetnek maguknak lakást. Jó példa erre a fazekas madárfélék családja, mely Mexikó déli részétől egészen Patagóniáig megtalálható.
A közönséges fazekas madarat (Furnarius rufus) a helyiek Hornero-nak hívják. A név spanyolul péket jelent, mely szemantikailag utal latin elnevezésére, ami sütőkemencét jelent. Nemhiába kapta ezt találó nevet, hisz iszapból, fűből és tehéntrágyából kevert alapanyagból valóságos kis régimódi kemencére emlékeztető fészket épít.
Ezernyi más módját lehetne még ismertetni annak, hogy is udvarolnak, építenek fészket a madarak a világ megannyi szegletében, de utazásunk lassan végéhez közeledik. Mi is lehetne a végső konklúzió, amit a madaraktól tanulhatunk? Talán ez: merjünk szerelmesnek lenni, adjuk bele mindenünket, de ne adjuk ki magunkat túl korán! Ne féljünk tőle, hisz ha nem sikerül, gondoljunk a király paradicsommadárra, aki sztoikus bölcselettel nyugtázza, „még mindig vár rám valaki, valami új a nap alatt, ha más nem is, de egy ízletes bogár és egyéb jó falat még csak felvidíthat”.

Szűcs Luca
szucs.kistalpi@gmail.com

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu