2021. szeptember 20. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,222,568  ·  Online: 63
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
A hónap névnapja: Piroska
Nyomtatható változat!

Az ősi, régi, tiszteletreméltó

A 2013-as naptár első oldalát forgatom ki, ami egyben kitekintésre is ösztönöz milyen feladatokat, teendőket kell bejegyeznem még, de eközben apró utalásokat találok a naptárban, mire is kell még figyelnem. Lapozok, az első hely ahol kezem megáll, s gondolataim családom felé visznek: Piroska névnap január 18. Igyekszem számba venni, kik azok a szívem számára fontos személyek akikről ezen a napon megemlékezem. Amikor az újság hasábjai figyelmeztetnek egy névnapra, akkor elolvasom mit is jelent, mit üzen számomra az a név, most is, mikor a naptár lapjain szemem megpillantotta a Piroska nevet, elővettem a Magyar utónévkönyvet. (Ladó János, Bíró Ágnes. Magyar utónévkönyv. Budapest: Vince Kiadó, 2005 228.old) „A Piroska a latin Prisca névből származik, amiből a magyarban Piriska, majd ebből Piroska lett. A Prisca eredeti jelentése: régi, ősi, tiszteletreméltó.“ Ez utóbbi három szón kezdek el gondolkozni: tiszteletreméltó, ősi, régi.
Akik a családunkba születtek Piroskák, nem is lehetne rájuk mást mondani, mint tiszteletreméltóak. Elsőként férjem édesanyja jut eszembe. Testének, lelkének, gondoskodó szeretetének gyümölcse életem párja. Piroska néni „hatalmas“ szíve dobog férjem mellkasában is, aki mindig igyekezett segíteni másokon, és mérhetetlen szeretetettel mesélt családjáról és senkire soha egy rossz szót nem mondott, aki csak mások erényeit említette. Az ő meséin keresztül kerültem közelebb életem társának családjához, az ő hétköznapjaikhoz, ünnepi szokásaikhoz. A percek, napok, hónapok egyre közelebb vittek egy idegen családhoz, akikhez azt érzem, ma már oda tartozom, s én is tagja lehetek e kis közösségnek. Tisztelet illeti anyósomat, mert a társam ilyen ember, és engem is a családjába fogadott. Sajnos már nincs közöttünk, de soha el nem múló szeretete a mindennapokban is velünk van. Egy anya mindig tiszteletet érdemel, ezen kívül hálával tartozunk neki, egyrészt a tőle kapott életért, másrészt az ő féltő-óvó tekintete, terelgetése, tanítása vezet át bennünket a gyermek létből a felnőtti világba. Ha azt érezzük az élet nehézségeit megtapasztalva, hogy azok megszelidíthetőek, megoldhatóak, akkor az annak köszönhető, hogy szüleink, édesanyánk elégséges útravalót adott számunka. Nagyon fontos, hogy ez a hamuba sült pogácsa pont annyi legyen, amennyi elégséges az útra, ne legyen sok, de ne is legyen kevés, a mennyisége mellett a minősége is fontos, melynek íze, zamata, illata velünk tartson akkor is, mikor az már nem elérhető.
Az én édesanyám nagynénje is Piroska, átlagos nő, családanya, feleség, családtag-rokon akinek élete mindennapinak mondható. De ez az „átlagosnak“ mondható élet számomra példaértékű, ahogy ő nevelte gyermekeit, gondozta szüleit, tisztelte hites társát, csinosította a közös lakást, melyekben mindig ott volt a nehézségeket megenyhítő otthont teremtő szeretet.
Piroska névvel kapcsolatban az ősi jelzőt a történelemben kutatva Szent László lánya, Piroska (1088 táján – +1133) alakjánál említeném, akit az ortodox egyház avatott szentté, de mi magyar szentként is tiszteljük. 25 éves korában nehéz lépésre kényszerítette az ország érdeke, mert 1105-ben eljegyezték a bizánci trónörökössel, Ioannés Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre. Szent László leánya jó császárnő és hűséges, segítő hitves lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával. Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pantokrator monostort. Sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket magyar földről, soha nem fordított hátat a hazájának, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Halála után az ortodox egyházban szentté avatták. Mozaik képét a Hagia Sophia a mai napig őrzi. Szent Piroska története kapcsán számomra egy szó jut eszembe erről a nőről: a felelősség. Ezt a felelősséget nehéz helyzete ellenére is mindkét kezében igyekezte erősen megtartani, egyikkel a férje kezét tartotta, míg másikkal, távolról igaz, de szülőföldjéét szorította, s igyekezett a két kezet összekulcsolni.
Piroskáról régi-régi történet, gyerekkorom meséje a Piroska és farkas fabulája is felvillan. Piroska és a farkas a két Grimm fivér, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm tanmeséje, hogy a járt utat a járatlanért el ne hagyd. Ebben a piros köpenyes kislánynak kell átmennie az erdőn, hogy ételt vigyen a nagymamájának. Útközben egy farkassal találkozik, aki ráveszi, hogy letérjen az útról, míg ő maga felfalja a nagymamát és átveszi a helyét, hogy végül felfalhassa a kislányt is. A vadász siet a nagyanyó és a kislány segítségére és végül megmenti mindkettőjüket. Ez a klasszikus mese minden gyermek életében megjelenik, hallgatva a fantázia által felépítve vagy éppen képeskönyvet lapozva, esetleg a TV képernyőjére tapadva. Minden egyes történetben a vadász vagy akár a nagymama fizimiskája, ruházata kicsit különbözik, de Piroska kinézete, öltözete egyedi a kis piros köpenyével, melyre a mese angol elnevezése is utal Little Red Riding Hood. Piroska névvel kapcsolatban, mint az előbbi mesében is, asszociálunk a piros színre, melyre utal a Piros, mint a Piroska beceneve. Piros az utónévkönyv szerint „ a piros színnévből származó régi magyar személynév, eredetileg arc vagy hajszínre utalhatott“.
Piroska egy kicsit a gondolatainkban, szívünkben is piros. Piros az a szín, ami a tűz fényét, melegét, világosságát nyújtja számunkra. Ez az a szín, amivel rajzolják kicsik és nagyok, fiatalok és idősek a másik iránt érzett szeretetüket. De ez a szín nemcsak a szeretetünket jelezheti, hanem a veszélyekre, hibáinkra is felhívhatja a figyelmet.
Piros-Piroska óvó és féltő, meleget adó és veszélyekre intő, vonzó és távol tartó jegyeit mindenki keresse meg, kutassa fel emlékeiben az ősi, régi, tiszteletreméltó Piroskákban, Pirikben, Pircsikben

 

Karácsony Ilona

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu