2021. szeptember 20. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,222,631  ·  Online: 78
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Az én falum
Nyomtatható változat!

Csörötnek, a Rába-vidék egyik meghatározó települése

Csörötnek a Rába folyó által kettészelt kis vasi település. A falu mind a történelmi Őrség központjától, mind a legnyugatibb várostól – Szentgotthárdtól – 10 km-re fekszik. Hagyományai, szokásai és nyelve alapján sokan az Őrséghez sorolják, de szorosabban az ún. Rába vidék egyik meghatározó települése.
Az első okleveles írásos említése – Chyrenuk formában – 1350-ből származik. A szentgotthárdi ciszter apátság majorjából fejlődött ki, és lett az apátság keleti birtokainak központja. A községtől délre helyezkedik el a napsütötte lejtőkkel megáldott Szőlőhegy, ahol a mintegy 100 kisebb-nagyobb szőlőbirtok, hétvégi ház a környékbeli lakosok kikapcsolódásának, pihenésének, és a helyi bortermelésnek a színhelye. A Szőlőhegyen átvezető Rába völgye gyümölcsút tematikus túraútvonal, számos védett természeti értéket rejtenek.
Csörötnek része a 2002-ben létrejött Őrségi Nemzeti Parknak. A Rába folyó érintetlen világa halakban gazdag horgászparadicsom, a vízi túrázók kedvelt folyója. A vízi túrák szerelmeseinek pihenéshez, éjszakázáshoz kulturált körülményeket biztosít a néhány éve megépített, modern Akácfa kemping, ahol szeretettel várják a vendégeket.
Csörötnek nevezetességei közé tartozik az 1985-ben modern stílusban épült, alaprajzában kereszt alakú katolikus templom, a mellette kétoldalt helyet foglaló mediterrán stílusú keresztelő- kápolnával és harangtoronnyal, a műemlék Bekes-malom, az Arany János utcai, XIX. századi fakereszt, és még számos említést érdemlő épület, építmény. A malom turisztikai célú hasznosítására komplett megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett az önkormányzat. A tervek között szerepel az ún. Rába Múzeum, étterem és panzió kialakítása is. Fekvéséből adódóan Csörötnek mindig is betöltött egyfajta gazdasági központi szerepet a térségben. A község ma is a környék egyik közigazgatási, oktatási és gazdasági központja. 2013. január 1-jétől a három települést – Csörötnek, Magyarlak, Kondorfa – szolgáló körjegyzősége Közös Önkormányzati Hivatalként működik tovább. Körzeti iskolája a Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény Tagintézménye, ahova a környező településekből is járnak diákok. Óvodája a szép Bekes Villában működik. 2010-ben adták át a település központjában, az újonnan megépített modern Egészségházat, ahol háziorvos, fogorvos és védőnő mellett, februártól nőgyógyász is rendel. Az Egészségházban gyógyszertár is működik a környékbeliek kényelmét szolgálva. A község vezetői mind a gazdaságfejlesztés, mind a turisztika terén számos fejlesztési elképzelést dolgoztak ki, melyek megvalósításához várják a befektetőket. A térségben az utóbbi időszakban hangsúlyossá vált a turizmus fejlesztése, amiben Csörötnek sem szeretne lemaradni, ezért – építve természeti értékeikre és hagyományaikra – számos turisztikai fejlesztést valósítottak meg: a borturizmust a „Rába völgye gyümölcsút“ program keretében kívánják népszerűsíteni, míg a Rába folyó adta lehetőségeket a vízi- és horgászturizmus kapcsán folyamatosan ápolják és feljesztik. Ennek érdekében számos visszatérő turisztikai programot szervezek Csörötneken: pl. a nagy sikerű, és immáron 10 éves múltra visszatekintő Szüreti Vigadalom, és a minden év június közepén megrendezett Nyárköszöntő Rába-party halászléfőző versennyel. Jelenleg a településen a komplex árvízvédelmi rendszer kiépítése zajlik 700 millió Ft értékben, KEOP-támogatással, amelynek keretében egy 1,7 hektáros horgásztó is kialakításra kerül, ezzel is bővítve a térség turisztikai kínálatát.

 

Kozó Krisztina

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu