2021. október 16. Szombat  ·  Eddigi látogatók: 2,248,831  ·  Online: 60
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
A kőszegi cukrászmester. Vadász Tibor gebinesként kezdte
Nyomtatható változat!

Sikeres életút

November 5-én, a PRIMA díjak átadó ünnepségén Vadász Tibor az „Év Cukrásza Vas Megyében“ elismerő oklevelet kapta a VOSZ Vas megyei szervezetétől. A Kőszegen élő hetven éves mester ma is aktív cukrász, naponta három-négy órát dolgozik a kőszegi Vadász cukrászda műhelyében, és nincs szándékában pihenőre térni. „Egy feldíszített süteménnyel lehet legjobban a gyermekeket és a felnőtteket levenni a lábukról“ – mondta, és erről az élményről nem akar lemondani. Az állandóan fejlődő cukrász szakmát alaposan megismerte, és megtanította másoknak is. Életében két munkahelye volt, mégis rendszeresen változtak a feladatai. Huszonhárom éves korában – a szocializmusban – „gebines“-ként dolgozott, a mai piacgazdaságban pedig egyéni vállalkozó.


Mit takart a „gebines“ kifejezés? – kérdeztük Vadász Tibor cukrászmestert, aki fehér munkaruhában ült a mikrofon elé.


Ez volt a '60-as években korosztályunk vállalkozási lehetősége. Esetünkben a vendéglátó vállalat volt a tulajdonosa Szombathelyen, a Kossuth Lajos utcában kialakított új cukrászdának. Minden költség a vállalatot terhelte, és a bevétel is a tulajdonos pénztárába folyt be. A munkaidőnknek nem volt vége, viszont a mozgóbérünk miatt kétszer többet kerestünk. A vállalat is jól járt, és mi is. Akkor még nem tudtuk, a „gebines“ munkával a maszek világba kóstoltunk bele.


Fiatalon kapta ezt a lehetőséget. Miért Önt választották?


Az életben nemcsak szaktudásra, hanem szerencsére is szükség van. Jól döntöttek, mert nagyon szerettem a cukrász-gebines munkát, és így nagyon sokat megtanultam. Mindehhez alapot adtak a gyakorlati tapasztalatok, amit előzőleg inasként megtanultam az iskolapadban, majd a vállalat Babits Mihály utcai üzemében. A „gebin“ akkor nekem egy igazi kihívás volt, és a mellettem dolgozó fiatal cukrász barátaimnak is. Mégis csak öt évig tartott, mert kiemeltek, és előadó lettem a központban, a cukrászüzemek munkáját segítettem. Az alapanyag-ellátás mellett tanítottam az ipari iskolában. Tíz év után a szerencse újra megtalált, mert 1978-ban kineveztek Szombathelyen a Lenin úti (ma Szelestei utca – a szerk.) cukrászüzem vezetőjének. Itt 32 ember dolgozott nálam, és 62 helyre – üzemi konyhák, cukrászdák – szállítottunk ki. Nagyüzemként működtünk, szinte iparszerű volt a termelés, és alig győztük a megrendelések teljesítését. Jó volt, szép volt, és öt év után az üzemvezetést maszekra, a vállalkozásra cseréltem fel. Akkor 1983-ban adódott egy lehetőség Kőszegen. Családi vállalkozásban – feleségemmel és fiammal – megnyitottuk a Várkörön a cukrászdánkat. Korábban itt italbolt működött, ennek helyén kialakítottuk az üzletet és a cukrászüzemet, amit aztán a '90-es években megvásároltunk. Így utólag – úgy gondolom – időben léptünk, mert a mai viszonyok között az indulásra alig lenne lehetőség.


Mennyit változott az évek során a szakma és a fogyasztó?


Mostanra a pénzhiány miatt a szakma szűk lehetőségek közé szorult. A technikai fejlődés, a természetes alapanyagok sokfélesége hihetetlen változáson ment át. Megszokottá vált a fagyasztott gyümölcs, ami nélkül alig készül sütemény. Valóságban, mostanában mindenkinek a túlélés a célja. Itt nekünk, Kőszegen annyival jobb, hogy jönnek és vásárolnak az osztrákok, talán többen is, mint a helyiek. Most a torta – nyáron gyümölcsfagylalt – a sláger. A rolád, a minyon háttérbe szorult. A szezonális időszakban a gesztenyepürét, a krémest most is keresik, de kevesebben. A kezdet kezdetén, ifjúként alig győztük készíteni a krémest, a képviselőfánkot. A hatvanas években pedig szinte „tömték“ süteménynyel a lakosságot az üzemi konyhákon is.
A lakosság azt veszi meg, amit a cukrász készít neki!
Ez fordítva volt és van. Szakmai követelmény az igények szerinti ízek és süteményfajták készítése.


Mit kell tudni egy jó cukrásznak?


Sok mindent! Legyen szakmai indíttatása, legyen rátermett és kitartó. A szakma változásainak követése nélkül lemarad. Műszaki ismeretekre is szükség van, hiszen gépek mellett dolgozunk. A cukrász mostanra inkább férfiszakma lett, mert a gyermekszülés után a nők más feladatot kapnak, a cukrászat pedig egy folyamatos kitartást igényel. A kívülálló talán nehezen hiszi el, de szükség van jó kézügyességre, szépérzékre és fizikai erőre. A fizikai erőnlétnek ma már nincs akkora jelentősége, mint korábban, amikor a keverés igénybe vette a karizmokat, a jég feldolgozása, a jegespincékben való munka, a jégtörés ugyancsak erőt igényelt.


Kevesen ismerik a jegespincék, jégszekrények világát!


Még az '50-es években is télen feldarabolták a folyók befagyott jegét, amit aztán szigetelt pincékbe helyeztek el a nyári időszakra. Fél méteres – fűrészporral szigetelt – zsilipeken lehetett belépni a pincébe, a téli jég pedig megmaradt nyáron is. A jégszekrény közepén lévő tölcsérbe adagoltuk a jeget, ami az olvadása miatt hűtötte a belső teret. A sóval adagolt jég hatékonnyá tette a hűtést a fagylalt számára is. A tartály falára rádermedt a fagylalt, amit kezdetben kézzel forgattunk meg.


A cukrász megeszi a saját süteményét?
 

Természetesen: Személy szerint én sokat nassolok, kóstolgatom munka közben az édességet. Ez látszik is rajtam. A kóstolás egyfajta kötelesség is, hiszen része az ellenőrzésnek akkor is, ha szigorú receptrend szerint dolgozunk. Alapvetően a tojáshoz igazítunk mindent, és ahhoz képest alakultak ki a receptarányok. A készítés minden lépése előre meghatározott, a hűtésnek, a tárolásnak pedig különös a jelentősége.
 

Mi az, amit még szeretne elérni?


A cukrászatért dolgoztam életemben, a családomon kívül nekem ez jelenti a mindent. Egy feldíszített süteménnyel lehet legjobban a gyermekeket és felnőtteket levenni a lábukról, és ezt szeretném még sokáig folytatni.
 

Kámán Zoltán

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu