2021. október 16. Szombat  ·  Eddigi látogatók: 2,248,809  ·  Online: 43
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Nemzetközi szintű idegenforgalom Sárváron
Nyomtatható változat!

.

Kondora IstvánKondora Istvánnal, Sárvár alpolgármesterével beszélgettünk a város idegenforgalmáról.
Mondana pár szót Sárvár város idegenforgalmi fejlesztéseiről?
Az elmúlt évtized Sárvár életében kiemelkedő jelentőségű, hiszen a turisztikai fejlesztések, amelynek eredményeképpen ma már nemzetközi szintű idegenforgalommal büszkélkedhetünk, ebben az évtizedben valósultak meg. A sort a gyógy- és wellness-fürdő 2002-ben történő megnyitása kezdte, amelynek következtében a hazai fürdőfejlesztések élére került városunk. Ehhez kapcsolódott a négycsillagos VitalMed Hotel**** (2002), valamint a Camping **** (2006) átadása. Az önkormányzati beruházások után már jó ütemben következett a Park Inn Hotel**** (2006), valamint a Spirit Hotel *****(2008) megnyitása, illetve több magánpanzió megjelenése a helyi kínálatban. Ugyancsak fontos állomás 2010, mert európai uniós támogatásból (30%), valamint saját városi erőforrásokból (70%) februárban megkezdődött a fürdőfejlesztés második üteme, amely hárommilliárd forint összegű beruházást követően október végére készülhet el. Közvetlenül ehhez a programhoz kapcsolódik a fürdő és a kemping előtti területen új parkolók építése.
Szerencsések vagyunk, hiszen egy másik pályázat keretében a 2004-ben megújult Fő teret, és a városközpontot összekapcsolhatjuk a fürdővel, így a történelmi városmag a Nádasdy-várral, valamint az új fürdővel egy igazán szép európai kisváros, nemzetközi fürdőközpont képét mutatja.
Sárvár város kulturális kínálata hogyan szolgálja a turizmust?
Sárvár történelmi léptékkel mérve mindig is jelentős kulturális kisugárzással rendelkezett. Az elmúlt évtizedek turisztikai fejlődése azonban új kihívásokat is jelentett a kulturális kínálatot illetően. A Nádasdy-vár adta lehetőségeket kihasználva elsősorban a nyári idegenforgalmi szezonban rendkívül színes a város kulturális palettája. Gondolok itt elsősorban a Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a nagyszámú civil szervezet által ajánlott és gondozott programokra. Közülük kiemelkednek a nemzetközi jelentőségű fesztiválok, pl. a Nemzetközi Mazsorett Fesztivál, Fúvószenei Verseny, a Nádasdy Történelmi Fesztivál, a Nemzetközi Motoros Találkozó, és különösen a Nemzetközi Folklórnapok, amelyet ebben az évben már 30. alkalommal rendezünk meg. Nagyon népszerűek a Fő téri programok, amelynek a felújított Kossuth tér ad helyet, és mediterrán hangulatot áraszt a sorozat. A sárvári közönségen kívül hazai és külföldi turisták kedvelt időtöltése a nyár esti korzózás, amely így kulturális töltést kap. Elsősorban a nyelvi akadályokat átlépő műfajok jönnek számításba: a zene bármilyen műfaja, fúvósmuzsika, népzene, kórusmuzsika, megzenésített versek, valamint a tánc különféle változata: társastánc, néptánc, break, mazsorettek, rock and roll.
A Nádasdy-vár intézményei egy más kínálatot adnak a vendégeknek. A múzeum a Dunántúl egyik leglátogatottabb intézménye. Egyedülálló huszárgyűjteménye, fegyvergyűjteménye, helytörténeti anyaga, valamint a bajor királyi család műkincsei tízezreket vonzanak.
A Művelődési Központ és Könyvtár nyári színházi estekkel, kiállításokkal, zenei rendezvényekkel, kamara estekkel kapcsolódik a kulturális kínálathoz. Esetükben a műfaji sokszínűség és a rétegigények kielégítése a valódi erény.
A kulturális kínálatot tovább színesítik a fürdő, illetve a szállodák által szervezett oldottabb, show jellegű rendezvények.
Régóta téma Sárváron a Fő tér és a főutca sétálóutcává történő átalakítása. Vannak ilyen tervek?
Tervek vannak, de a realitásokkal érdemes kalkulálni. Köztudott, hogy Sárvár történelmileg kialakult városszerkezete miatt egy főutcás város. Elsősorban a természeti körülmények, adottságok miatt sok helyen szűk utcák jellemzik. Másik fontos és meghatározó tényező, hogy az elkerülő út sok közlekedési problémát megoldott, de mindent nem. Így valóban csökkent a városon áthaladó nehézgépjárművek és a kamionok forgalma, de a növekvő belső forgalom, valamint az idegenforgalom miatt emelkedő látogatószám ellensúlyozza ezt az előnyös változást. Így a feladatunk elsősorban az, hogy a belső utak korszerűsítésével, újak építésével enyhítsük a város belső forgalmát. Jelenleg is két fontos beruházás indult el e gondok megoldására. Az Árpád út teljes átépítése, és az Esze Tamás út volt téglagyári szakaszának korszerűsítése, körforgalom kialakításával. A főutca teljes kikapcsolása helyett inkább egyik oldalán kerékpárút építése lenne a célszerű, és újabb parkolók kialakítása a belváros közvetlen közelében. A Fő térrel ilyen gond nincs, hiszen ma is kedvelt találkozási helye a sárváriaknak és a vendégeknek.
-vm-

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu