Nefta

A legtöbb turista számára a gyönyörű sivatagi város a tunéziai nyaralás csúcspontja. Amint Tozeur felől, a hullámzó sivatagon keresztül megközelítjük, szinte beleolvad a távoli Chott el-Jerid mentén húzódó, zöldellő tájba. Azonban mindaz, amit itt látunk, nem más, mint egy mesterséges oázis, ami egy 640 méteres mélységig lefúrt kútnak köszönhető.

A Jerid-vidék egyszerű városai érdekesen fejlődtek, a lakók homoktéglákból olyan merész geometriai formákat állítottak elő, amelyek a legszegényebb házakat is érdekessé teszik. Ilyen építészeti stílusjegy a boltív, amelyen keresztül Neftába érkezünk, és amelyet az Hotel Le Nomade-ban és a Sahra Palace Hotelben is megcsodálhatunk. A mögöttük magasodó hegyet a Corbeille koronázza.

Érdemes megnéznünk a Zawia el-Quadiria hagymakupoláját és nyitott minaretjét, mely mellett a Corbeille kávéház helyezkedik el, ahonnan látni az eredeti oázist, a római Neptét 152 forrásával. A sűrű pálmaligetek és teraszos lejtők Tunézia legszebb oázisát mutatják.

A pálmák, gránátalmafák és a magas oszlopokra helyezett öntözőcsatornák sorát a Sidi Bou Ali síremléke szakítja meg. Könyv és gyertya díszíti a marokkói szent sírhelyét, aki az első pálmafát ültette Neftában a XIII. században. A régi Nagymecsetet is látogassuk meg az óváros és az oázis között.

Szállodák

A négycsillagos Sahara Palace egy homoktéglás csoda, francia vezetéssel és elbűvölő kilátással a városra, a chottra és az oázisra. Szerényebb szállást biztosít az egycsillagos Mirage és a Nomade.