Zaghouan

A hegyoldalban fekszik. 1978 óta az azonos nevű kormányzóság megyei székhelye. Ha Hammamet felől érkezünk és élesen balra fordulunk, akkor a II. századból származó római ziqua maradványát pillantjuk meg. Csupán két fülkéje érdemel említést, melyben egykor római szobrok álltak és a zárókövet díszítő, a végletekig leegyszerűsített tehénfej.

A Rue Habib Bourguiba főutca egészen a Place Habib Bourguibáig emelkedik, ahol a Jami’ el-Kebir el-Jedid, azaz az új nagymecset (1982) található. Mögüle, az egykori templomból páratlan kilátás tárul a szemünk elé. A régies kút mellett a keskeny Rue Sidi Ali Azouzon kell felfelé haladnunk, hogy a régi Nagymecset mellett elhaladva a páratlan szépségű, boltíves, a XIX. század elejéből való Sidi Ali Azuz qubbához érkezzünk. A Hanifi-mecset kupolája és Sidi Saad mohamedán szent síremléke fölött az út vízszintessé válik, itt áll a Mártírok Emlékműve. A bíróságot, a Mezőgazdasági Minisztériumot és Sidi Hashlaf mohamedán szent síremlékét a hegy tetején találjuk. A falusias kis utca felső végénél, a derékszögű elágazásnál balra van a Hotel des Nymphes, jobbra a Nympheum, a Nimfák szentélye. A római vizek templomának, amelyet Hadrianus építtetett, mindmáig állnak a falai a szobrok számára kialakított tizenkét fülkével.

Szállodák

Megfelelő és kényelmes szállást biztosít a kétcsillagos Hotel des Nymphes. A főépület alatt bungalókat találunk, itt is mindig akad szabad hely.